Hodočašće u Poljsku

Od 25. do 31. kolovoza 2018. naša župa organizirala je hodočašće u najvažnija svetišta Poljske; Krakow-svetište Božjeg milosrđa, Czenstochowu, Lichen i Niepokalanow.

Prvi dan hodočašća počeli smo okupljanjem u našoj crkvi sv. Josipa, kratkom molitvom i hodočasničkim blagoslovom te smo se pod duhovnim vodstvom našeg župnika vlč. Damira Ocvirka uputili prema Poljskoj. Vozeći se kroz Mađarsku, Slovačku i Češku, stigli smo do našeg prvog odredišta u Poljskoj, Kalvarije Zebrzydowske. Ondje smo razgledali svetište posvećeno Majci Božjoj, slavili svetu misu i nastavili put prema Krakowu.
U popodnevnim satima stigli smo u Krakow-Lagiewniki gdje se nalazi svetište Božjeg Milosrđa. U sklopu svetišta nalazi se samostan Družbe sestara Naše Gospe od Milosrđa, u kojem se nalazi grob sv. Faustine Kowalske i slika Milosrdnog Isusa. Sliku Milosrdnog Isusa naslikao je Adolf Hyla 1943. godine po uputama sv. Faustine. Nova bazilika sagrađena je 2002. te ju je iste godine sv. Ivan Pavao II. blagoslovio i tom prilikom posvetio cijeli svijet Božjem Milosrđu.

Drugi dan počeli smo euharistijskim klanjanjem i duhovnim nagovorom našega župnika. Svetu misu slavili smo u kapelici u kojoj se nalaze relikvije svete Faustine i slika Milosrdnog Isusa. U 15 sati imali smo priliku sudjelovati na molitvi krunice Božjem Milosrđu koju su predmolile sestre, a molilo se u kapelici pred slikom Milosrdnog Isusa. Kapelica je bila ispunjena posebnom svetošću, a pogled na sliku Milosrdnog Isusa, u srcu je budio duboku zahvalnost za sve primljene milosti. Predvečer je slijedio nastavak duhovnog programa te smo dan završili u molitvi pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Trećega dana otišli smo u razgledavanje svetišta sv. Ivana Pavla II. koje se nalazi u blizini svetišta Božjeg Milosrđa. To je najveća crkvena građevina u svijetu posvećena sv. Ivanu Pavlu II., a sastoji se od dvije etaže. U gornjem dijelu crkve nalaze se prekrasni mozaici na kojima su prikazani trenuci iz Isusovog života, a u donjem dijelu crkve nalazi se relikvija krvi sv. Ivana Pavla II. i nadgrobna ploča s groba sv. Ivana Pavla II. Tu smo slavili svetu misu i razgledali svetište, nakon čega smo se vratili u svetište Božjeg Milosrđa gdje smo nastavili s duhovnim programom.
Neki su slobodno vrijeme iskoristili za razgledavanje Krakowa, dok su ostali slobodni trenutak provodili pred slikom Milosrdnog Isusa u molitvi i kontemplaciji.

Četvrti dan hodočašća započeo je svetom misom, kojom smo završili boravak u svetištu Božjeg Milosrđa. Naše sljedeće odredište bilo je Niepokalanow – Grad Bezgrešne. Grad Bezgrešne je osnovao sv. Maksimilijan Kolbe s ostalom braćom franjevcima 1927. godine. To je bilo središte evangelizacije kroz izdavanje časopisa, a jedan od njih je “Vitez Bezgrješne” koji je tiskan u 750.000 primjeraka mjesečno. Tu smo imali prilike razgledati barake u kojima je molio i radio sv. Maksimilijan Kolbe i njegova braća. U jednoj od tih baraka nalazi se kapelica, u kojoj nas je naš župnik predao pod moćnu zaštitu Bezgrešne Djevice Marije i ujedno nam podijelio čudotvorne medaljice, kao podsjetnik pod čijom smo zaštitom.

Nakon toga nastavili smo vožnju prema Lichenu gdje smo došli predvečer. U Lichenu se nalazi novosagrađena bazilika Gospe Lichenske, jedna od najvećih bazilika u svijetu. Do bazilike vode 33 stepenice koje simboliziraju godine Isusova života, a na njoj se nalazi i 365 prozora koji simboliziraju dane u godini te 12 stupova koji označavaju 12 apostola. Peti dan hodočašća započeli smo razgledavanjem bazilike i svetom misom koju smo slavili u jednoj od kapelica u sklopu bazilike. Nakon svete mise uputili smo se na križni put, gdje smo u sabranosti i zajedništvu razmatrali muku našega Gospodina Isusa Krista.

Nakon par sati slobodnog vremena, krenuli smo prema Czenstochowi, najpoznatijem marijanskom svetištu u Poljskoj. U crkvi Rođenja Marijina nalazi se čudotvorna slika Majke Božje Jasnogorske. Tu smo prisustvovali molitvi “apela” koja se moli u 21 sat za blagoslov Poljske i poljskoga naroda. Šestoga dana, rano u jutro, prisustvovali smo otvaranju čudotvorne slike Majke Božje Jasnogorske i slavili svetu misu u obližnjoj kapelici koja je posvećena Kraljici svete krunice.
Slobodno vrijeme proveli smo u razgledavanju pavlinskog samostana i osobnoj molitvi pred čudotvornom slikom. Poslijepodne je bio zajednički molitveni susret i prigoda u kojoj je župnik odgovarao na naše pitanja.

Posljednjeg sedmog dana, rano u jutro slavili smo svetu misu, pozdravili se s Majkom Božjom Jasnogorskom i krenuli prema dragoj nam Hrvatskoj. Vožnja do Hrvatske prošla je radosno, u molitvi, pjesmi i zahvaljivanju. Nalikovali smo ljudima koji se vraćaju s polja, radosni, noseći na leđima plodove svoga rada.
Zahvalni smo dobrom Bogu za sve milosti koje smo primili i koje će se tijekom vremena očitovati, kako u našim životima tako i u odnosu s bližnjima. Zahvalni smo i našem dragom župniku vlč. Damiru, koji je s velikom ljubavlju, do najsitnijih detalja, isplanirao tijek našeg hodočašća.

Vinka Sliško

Možda će vas zanimati...