Duhovni impulsi u došašću 2020. – 22. impuls

22. impuls: Otvore svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu

Kraljevi su obilno nagrađeni nakon svojega dugog puta – i to drukčije no što su bili očekivali: bolje, dublje, bogatije.

Gdje je Bog u meni djelovao sa svojom milošću tijekom ovog došašća?

Jer je Bog njih darovao, sada se i kraljevi osjećaju ponukani sâmi darivati drugoga. Otvaraju ono što je do sada bilo zatvoreno: svoje blago i darove sadržane u njemu.

Zlato je rijetko i dragocjeno. Ono se mora pronaći, isprati i onda vatrom pročistiti. Zlato može predstavljati i zlatno tlo njihove duše, ono njihovo unutarnje ja. Zlato može predstavljati njih sâme.

Tamjan se, kada se zapali i postane kâd, uzdiže prema nebu. On može predstavljati čežnju. Tamjan je smola dobivena iz egzotičnog drveća: kad je drvo porezano (oštećeno), iz nastale rane poteče smola – ona postane tvrda i tako štiti ranu nastalu na drvetu. Kada smola dođe u dodir s vatrom, postaje meka i tekuća. Tako smola predstavlja mogućnost promjene. Sa smolom donose kraljevi i svoju spremnost mijenjati se – dopuštaju da ih se spasi.

Smirna je smola dobivena iz afričkog drveća i koristila se pri balzamiranju tijela. Riječ smirna upućuje na jednu aramejsku, tj. hebrejsku riječ koja u prijevodu znači gorko. Tako smirna predstavlja ono gorko u životu – bol, umiranje i smrt.

Što želim sada pokloniti Bogu, Isusu Kristu?

Što mu želim predati (prepustiti)?

Usmjeravam pogled na svoje darove:

na svoje talente i sposobnosti,
na svoje snage – umne, emocionalne, životvorne,
na svoje vrijeme,
na ono što posjedujem,
na svoje odnose,
na svoju ljubav za Boga,

Kome ih želim pokloniti? Za koga ih želim iskoristiti?

Što je moja smola?

Što je moja smirna?

Bog, Isus Krist, kaže mi: „Želim primiti i tvoje rane, tvoja loša raspoloženja, tvoju usamljenost, tvoj stres, tvoje pogreške, tvoje grijehe, tvoju sposobnost i spremnost na promjenu, na rast!“

Ostajem pri onome što me dotaklo, što mi je progovorilo.

Dolazim pred Boga, Isusa Krista, sa svojim poklonom – što god to bilo!

Marko, kapelan

Možda će vas zanimati ...