2. dan trodnevnice – Gospi Fatimskoj s ljubavlju!

Drugi dan trodnevne priprave za svečani završetak 100. obljetnice fatimskih ukazanja bio je bogat duhovnim sadržajima. Tijekom dana vjernici su imali priliku u tišini naše crkve pred Gospinim kipom predati sve svoje molitve, ali i zahvaliti za sve dobivene milosti koje brižljivo čuvaju u svome srcu.

U 17 sati održan je kratki igrokaz o fatimskim ukazanjima. Igrokaz je priredila s. M. Kristina Injić, a glumila su djeca iz liturgijske grupe ”Djeca bl. Marije Petković”. Bilo je zanimljivo vidjeti kako su djeca doživjela male fatimske pastire te kako je snažan dojam Gospa Fatimska ostavila na njih.

U 18.15 sati uslijedila je pobožnost Majci Božjoj na kojoj su Molitelji i štovatelji Božjega Milosrđa i članovi Molitvene zajednice Marijina pohođenja predvođeni župnikom vlč. Damirom Ocvirkom predmolili slavna otajstva utkavši u zrnca krunice sve naše potrebe i nakane.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je naš kapelan, vlč. Josip Mudronja u zajedništvu sa župnikom i vlč. Marinkom Golekom, našim bivšim đakonom, a sada župnim vikarom Župe sv. Petra apostola u Zaprešiću.

U svojoj dojmljivoj homiliji vlč. Josip promišljao je nad Božjim planom obnove svijeta. ”Božji plan obnove svijeta i obnove čovječanstva započeo je upravo s Marijom i preko Marije Bog je odlučio doći na ovaj svijet. Tražeći Njezin pristanak On je krenuo s  planom obnove čovječanstva. I kao što je započeo taj plan s Majkom Marijom sigurno je da će i na kraju vremena On s Njom taj plan dovršiti. A u međuvremenu događa se život.” – ističe vlč. Josip te pred sve okupljene vjernike postavlja temeljno pitanje: “Jesmo li u životu spremni trpjeti za Božje planove? Ono što je najbitnije jest da damo svoj doprinos – svojim životom, svojom ljubavlju i svojim trpljenjima. A Majka? Majka nas prati i tješi u našim borbama. Uvijek jest i uvijek hoće. Zato se ohrabrimo jer Ona koja je milosti puna svojim zagovorom će nas tim istim milostima obdariti.” – znakovito zaključuje vlč. Josip.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je pratio Mješoviti župni zbor pod vodstvom g. Josipa Škvorca uz orguljašku pratnju maestra Jurja Ivanića.

”Tko pjeva, dvostruko moli” rekao je sv. Augustin. Upravo vodeći se tom mišlju, Gospi Fatimskoj s ljubavlju darovan je koncert na kojem su sudjelovali, uz naš Mješoviti župni zbor, koji ove godine slavi 80. obljetnicu svoga postojanja, i Mješoviti župni  zbor ”Sv. Matej” iz Dugava te Mješoviti župni zbor ”Sv. Cecilija” iz Zaprešića. Raznolikim repertoarom marijanskih pjesama željela se na poseban način iskazati čast Blaženoj Djevici Mariji.

Po završetku koncerta uslijedila je svečana procesija s kipom Blažene Djevice Marije oko naše crkve prikazujući Gospi Fatimskoj sve ono što je potrebno za naš život i za našu svakodnevicu. S ljubavlju dajemo naše sve te s ljubavlju molimo da se po nama i u nama uvijek i u svemu vrši volja Božja!

Gospo Fatimska, moli za nas!

Damir David

Fotogalerija

Možda će vas zanimati ...