Važna obavijest za krizmanike i njihove roditelje

Dragi krizmanici,

 dragi roditelji krizmanika,

 u subotu, 8. svibnja, završili smo s pripremnim katehezama za sakramenat Svete potvrde.

U pdf dokumentu kojeg možete preuzeti OVDJE, dragi krizmanici, naći ćete materiju koju je potrebno proučiti i spremiti za završni ispit. Vidjet ćete da materije nema puno i da se radi samo o onome što smo prošli na zajedničkim susretima. Na kraju svake cjeline nalazi se jedno ili više pitanja. Na ispitu ću pitati samo ta pitanja.

Ispiti se odvijaju nedjeljom nakon mise u 9 sati. Molim krizmanike da sudjeluju na toj misi, a nakon mise uputit ćemo se zajedno u dvorište gdje će se ispit odvijati. Ukoliko vrijeme to ne bude dopuštalo, iz dvorišta crkve spustit ćemo se u dvoranu koja je dovoljno velika za svaku pojedinu grupu.

Termini ispita:

 • OŠ I. Kršnjavi, A. Šenoa i T. Ujević: nedjelja, 23. svibnja
 • OŠ Kralja Tomislava: nedjelja, 30. svibnja
 • OŠ J. Klovića: nedjelja, 6. lipnja

Za datume slavlja Svete potvrde predvidjeli smo ukupno 4 termina, i to:

 • I. skupina: subota, 9. listopada 2021. u 10 sati
 • II. skupina: subota, 9. listopada 2021. u 12 sati
 • III. skupina: subota, 16. listopada 2021. u 10 sati
 • IV. skupina: subota, 16. listopada 2021. u 12 sati

Te smo datume predložili Nadbiskupiji. Nadbiskupija ih još nije potvrdila. Čim Nadbiskupija potvrdi datume javit ćemo Vam. Skupine za pojedina slavlja formirat će se u jesen.

Od potrebnih dokumenata potrebno je donijeti sljedeće:

 • Ako netko još za svoje dijete nije ispunio pristupnicu za pripremne kateheze potrebno je javiti se u župni ured što prije.
 • Ako netko od djece kojim slučajem nije primio sakramenat krštenja ili Prve pričesti potrebno se što prije javiti u župni ured.
 • Ako je netko od Vaše djece sakrament krštenja primio u nekoj drugoj župi potrebno je donijeti potvrdnicu o primljenim sakramentima u naš župni ured. Molio bih Vas da ju donesete prije ljetnih praznikâ.
 • Svaki krizmanik odabire si kuma ili kumu. Kum/a je osoba koja je primila sakramente krštenja i potvrde, a ako je vjenčana, potrebno je da živi u sakramentalnom (crkvenom) braku. Kum/a je osoba koja prakticira vjeru (koja ima izgrađen odnos s Bogom) i koja posjeduje kvalitete koje joj omogućuju da svojem kumčetu može biti potporom u njezinom / njegovom životnom hodu.
 • Da bi netko mogao biti kumom na krizmi, potrebno je da donese i dokument koji svjedoči da je za to ispunio uvjete. Taj dokument zove se posvjedočenje. Zamolite svoje kumove da se jave u svoje župe (župe kojima pripadaju po trenutnom mjestu prebivanja, po mjestu gdje sada žive). Tamo se javljaju svojim župnicima i priopće im kako imaju namjeru biti kumom na krizmi. Župnici im na osnovu potvrde o sakramentima izdaju posvjedočenje da mogu istu službu i vršiti. Ako vlastiti župnik nema potrebne podatke o primljenim sakramentima, zamolit će kuma da mu ih dostavi.
 • Molio bih Vas da navedeno posvjedočenje donesete Vi ili Vaše dijete u naš župni ured prije ljetnih praznika.

Dragi roditelji,

 hvala Vam na Vašem povjerenju: dali ste mi priliku da tijekom ove školske godine, u okvirima koji su bili definirani na početnom roditeljskom sastanku, radim s Vašom djecom na izgradnji vjerničkog iskustva sa živim Bogom.

Dragi krizmanici,

 hvala Vam na sudjelovanju u katehezama. Velik broj Vas trudio se redovito prisustvovati, a neki su čak i više puta aktivno sudjelovali u radu. Hvala na strpljenju i sudjelovanju. I sretno u pripremi ispita! Vidimo se! J

Za sva pitanja stojim na raspolaganju.

Srdačno,

Marko Čolić, župni vikar

Možda će vas zanimati ...