Susret ministranata Trešnjevačkog dekanata na Šalati

Susret ministranata Trešnjevačkog dekanata održan je u subotu 9. veljače u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati. Susret je započeo pjesmom i igrama upoznavanja koje su pripremili animatori, a na susretu je sudjelovalo 26 ministranata, od toga 24 osnovnoškolca i 2 srednjoškolca.
Po završetku igara uslijedila je kateheza na temu upoznavanja sakramenta sv. Reda u kojoj je rektor Pavlaković, na mladima pristupačan način, ukazao na važnost duhovnih zvanja, posebno svećeničkog te kako Gospodin poziva svakog od njih, samo je pitanje hoće li skupiti hrabrosti i prepustiti se slijediti Njegov glas. Istaknuo je i važnost službe ministranata koji su desne ruke svojim župnicima. Oni moraju biti ‘na razini zadatka’ koji im je povjeren. Čast je biti oko oltara, u blizini Krista, i tako sudjelovati u euharistijskom slavlju, istaknuo je preč. Matija.
Na kraju kateheze svatko je dobio radni list sa slikama hrvatskih blaženika i svetaca kako bi ih bolje upoznali, a svi ministranti morali su odgovoriti na pitanje: „Kakav bi bio njihov idealni svećenik?“ te je svatko od njih pokušao sastaviti molitvu za svoga župnika. Vjerojatno najbučniji dio čitavoga susreta bio je ministrantski kviz pod naslovom ‘Tko želi biti ministrantski milijunaš?’, gdje su okupljeni ministranti mogli pokazati svoje zavidno znanje iz vjeronauka te praktičnog poznavanja liturgijskih predmeta, ruha i posuđa, a uz to i poznavanja sv. Pisma, crkvenog katekizma i liturgijske godine.
Po završetku kviza uslijedio je još jedan krug grupnih igara s animatorima, a nedugo zatim započela je priprema za sakrament sv. Ispovijedi kojoj je pristupila većina ministranata, nakon čega je uslijedila molitva sv. Krunice koju su animirali vlč. Leopold Ćurčić, đakon na praktikumu u župi Zagreb/Selska i predstavnici ministranata u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.
Kruna dana bilo je zajedništvo ministranata i sjemeništaraca na euharistijskom slavlju, koje je predvodio preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s vlč. Goranom Bužakom, prefektom u sjemeništu te uz asistenciju vlč. Leopolda Ćurčića, đakona.
Iz naše župe sudjelovalo je desetak ministranata predvođeni njihovim voditeljem Domagojem Škvorčevićem.

Možda vam se sviđa...