Proslava svetkovine sv. Josipa 2021.

U petak, 19. ožujka svečano je proslavljena svetkovina župnoga zaštitnika sv. Josipa. Svečanu svetu misu predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. U homiliji je istaknuo važnost mnogobrojnih malih i tihih vjernika, poput svetoga Josipa, koji oblikuju ovaj svijet i čine ga boljim. U ovo vrijeme obilježeno širenjem bolesti i opasnosti od posljedica potresa, takvi su nam primjeri osobito važni, pritom ne zaboravljajući važnost vjerskoga odgoja, osobito djece i mladih, jer postoji objektivna opasnost da se mnogi mladi i djeca izgube u ovo vrijeme, istaknuo je biskup.

Kao znak crkvenoga zajedništva i povezanosti s mjesnom Crkvom, na misnome slavlju bio je uručen dar od 10.000 kuna zagrebačkom nadbiskupu za obnovu u potresu oštećene katedrale.

Svetkovini su prethodile velika devetnica od devet srijeda i devet dana koji su prethodili svetkovini. Tijekom velike devetnice razmatralo se o pismu pape Franje „Očevim srcem“ kojim je započeo proslavu Godine svetoga Josipa. Kao važan znak vjerničke solidarnosti, tijekom velike devetnice prikupilo se 27.500 kuna pomoći za opremanje nove kuće jednoj višečlanoj obitelji.

Devetnicu su predvodili upravitelj župe Damir Ocvirk, župni vikar Marko Čolić i đakon Vatroslav Siketić. Devetnica je bila prožeta temom krjeposti koje su resile život svetoga Josipa, ali koje su potrebne i nama kako bismo ostvarili sveti i blaženi život.

Tijekom devetnice, u nedjelju, 14. ožujka, proslavljen je Očev dan. U posjet župi stigli su franjevački sjemeništarci iz Slavonskoga Broda, predvođeni svojim odgojiteljem fra Sinišom Pucićem. Sjemeništarci – koji je jedan iz župe na Trešnjevci – svjedočili su o ljepoti poziva i bratskog života u sjemeništu.

Možda će vas zanimati ...