Proslava Vazma u našoj župi

Draga braćo i sestre, dragi župljani!

Ovogodišnja proslava svetkovine Kristova uskrsnuća, kao i njena priprava, slavi se u sjeni zaštite od moguće zaraze koronavirusom, koja nas je udaljila od našeg redovitog župnog zajedništva, koje se osobito očituje u slavlju euharistije u našoj župnoj crkvi. Nismo bili ni u mogućnosti zajednički moliti pobožnost Križnoga puta, koji je duboko urezan u katoličku duhovnost korizmenoga vremena.

U mnogočemu će ova korizma biti posebna: proveli smo je u pustinji odvojenosti u svojim domovima, možda i više posvećeni osobnoj i obiteljskoj molitvi. Neka nam svima ovo korizmeno vrijeme urodi dragocjenim plodovima u našem duhovnom životu.

Poštujući crkvene i građanske odluke o načinima suzbijanja virusne infekcije uzrokovane virusom Covid-19, obredi Velikog tjedna i Vazmenog trodnevlja bit će proslavljeni bez nazočnosti vjernika u crkvi.

Na Nedjelju muke Gospodnje – Cvjetnicu, slavit će se sveta misa u 10 sati. Crkvena zvona označit će početak bogoslužja. A vas pozivam da budemo međusobno povezani molitvom, dok ćete vi pratiti prijenos mise putem nekog elektroničkog medija. Toga dana neće biti uobičajeni blagoslov maslinovih grančica.

Veliki četvrtak je spomen ustanove euharistije i svetoga reda. Misu Večere Gospodnje slavit ćemo u crkvi s počekom u 17 sati. Zvona će označiti početak bogoslužja, te će ponovno zazvoniti na himan Slave, a potom će biti ugašena do slavlja vazmene noći, u kojoj će oglasiti početak vazmenih blagdana. Toga dana, dok ćete gledati prijenos euharistije, primite Krista u duhovnoj pričesti, te u svome domu izmolite pobožnost Getsemanske ure, čiji tekst možete pronaći u svojim molitvenicima ili na mrežnoj stranici naše župe.

Na Veliki petak spominjemo se muke Gospodnje. Obredi Muke Gospodnje u našoj crkvi započet će u 15 sati. U to vrijeme u svome domu možete moliti pobožnost Križnoga puta, a nakon toga započeti devetnicu u čast Božjem milosrđu, moleći Krunicu Božjeg milosrđa i zazive Božjem milosrđu. I toga je dana moguć izravni prijenos bogoslužja putem elektroničnih medija, a osobito vas pozivam na zajedništvo sa Svetim Ocem koji će u večernjim satima predvoditi Križni put i uputiti nam riječi ohrabrenja.

Velika subota je dan grobne tišine. Promatramo Krista u grobu. Toga dana bit će moguć pohod Božjemu grobu u našoj crkvi od 9 do 11 sati, poštujući mjere zdravstvenoga opreza, kako to propisuju stožeri Civilne zaštite. Početak Vazmenog bdjenja bit će u 18 sati. Zvona će oglasiti radost početka proslave Uskrsa. Kada čujete zvona sa zvonika naših crkava, radujte se i čestitajte Uskrs svojim bližnjima, nagovješćujući Kristovu pobjedu nad zlom i strahom.

Na dan proslave Kristova Vazma – na nedjelju Uskrsa – sveta misa bit će u 10 sati. U znak vazmene radosti zvona će u podne zvoniti 15 minuta. Neka nas zvuk zvona poveže u vjerničkoj radosti i nadi da će uskoro biti sve dobro.

Na dan Vazma neće biti uobičajenog blagoslova uskrsnih jela. Naš je Nadbiskup ovlastio roditelje da mogu ove godine u svojim obiteljima sami blagosloviti uskrsna jela. Time se vrši krsna svećenička služba vjernika u njihovim kućnim Crkvama. 

Draga braćo i sestre,

uz poziv da sudjelujete u bogoslužjima Vazma, pozivam vas da u svome srcu Gospodinu priznate svoje grijehe i da se za njih pokajete, uobičajenom molitvom kajanja, koju molimo u slavlju sakramenta ispovijedi. Dobri Isus želi čistoću i preobrazbu našega srca.

Kao barem skromni melem za vaš duhovni život, možete na mrežnoj stranici naše župe www.zupa-svjosip.hr na Cvjetnicu i Veliki petak čuti video kateheze koje smo pripremili kapelan i ja, te na Uskrs video poruku i čestitku.

Sve vas blagoslivljam, za vas molim, te vam u osobno ime i u ime kapelana Marka želim sretan i blagoslovljen Uskrs.

Vaš župnik Damir Ocvirk

Možda će vas zanimati...