Posjet Kolpinške obitelji Hörste iz Lippstadta

U srijedu 11. travnja 2018. u župu sv. Josipa, točnije u goste Kolpinškoj obitelji sv. Josipa došli su članovi bratske Kolpinške obitelji Hörste iz Lippstadta. Njih jedanaestero sa svojim duhovnikom vlč. Adolphom Scheningom slavilo je večernju sv. misu dobrodošlice s članovima Kolpinške obitelji sv. Josipa.
U četvrtak ujutro članovi Kolpinške obitelji sv. Josipa sa svojim duhovnikom i župnikom vlč. Damirom Ocvirkom i kapelanom vlč. Josipom Mudronjom te s gostima iz Njemačke i njihovim duhovnikom vlč. Adolphom Sheningom pošli su na hodočašće u Vukovar i Ilok. U Vukovaru smo posjetili spomen obilježja hrvatskoga stradanja. Članovi Kolpinške obitelji Hörste, većinom mladi ljudi koji se u doba Domovinskog rata nisu ni rodili, s velikim pijetetom i empatijom pratili su izlaganja u muzejskim prostorima i u crkvi sv. Filipa i Jakova.
Vrhunac našega posjeta istočnoj Hrvatskoj bila je zajednička sv. misa u hodočasničkoj crkvi sv. Ivana Kapistrana u Iloku.
U petak smo pohodili proštenjarsku i zavjetnu crkvu Majke Božje Gorske kod Lobora, biser koji svjedoči vjeru Hrvata još iz vremena početaka pokrštavanja hrvatskog naroda.
U subotu nakon zajedničkog objeda i uz puno emocija oprostili smo se od naših gostiju koji su pošli na dalek put prema svojoj domovini.

Miroslav Salopek

Možda će vas zanimati ...