Listopad u našoj župi

Kursiljo tečaj za krizmanike

Tečaj radosnog kršćanstva Kursiljo za krizmanike održan je u našoj Župi tijekom dva vikenda: od 23. do 25. rujna te od 30. rujna do 2. listopada. Tečaj su vodili animatori iz pokreta Kursiljo uz pomoć naših župnih animatorica. Krizmanici su tijekom tečaja kroz molitvu, kateheze svećenika, svjedočanstva mladih animatora, rad u grupama, pjesmu i igru imali priliku  upoznati Crkvu i svoju vjeru u malo drugačijem tonu. U subotu su krizmanici pristupili sakramentu pomirenja, sudjelovali su na euharistijskom klanjanju te su slavili svetu misu sa župnom zajednicom. Tečaj je završen nedjeljom svetom misom u 12 sati nakon koje je uslijedilo predstavljanje tečaja roditeljima krizmanika. Animatori su pozvali krizmanike da nastave svoj hod i rast u vjeru kroz zajednicu mladih. Brojni osmjesi na licima i lijepa svjedočanstva krizmanika koja su napisali svjedoče da je im tečaj uspješno približio ljepotu vjere.

Poslanici milosrđa na hodočašću u Blato

Prvog dana Marijina mjeseca, uz mnoštvo kišnih kapi i župnikov blagoslov, zajednica Poslanika Milosrđa zajedno s nekolicinom župljana sv. Josipa predvođeni s. M. Jasnom Crnković uputila se na hodočašće pod geslom Tragovima vjere i franjevačke poniznosti. Cilj hodočašća bilo je Blato na Korčuli. Na putu do Blata hodočasnici su posjetili Nin u kojemu su posjetili sestre iz Družbe Kćeri Milosrđa i obišli župnu crkvu sv. Anselma i crkvu sv. Križa te su upoznali povijesti župe, Nina i nekadašnje Ninske biskupije. Zatim su nastavili prema Šibeniku. Posjetili su svetište sv. Nikole Tavelića, franjevca i prvog kanoniziranog hrvatskog sveca i šibensku katedralu svetog Jakova. Drugoga dana, u nedjelju, stigli su u Blato gdje su proslavili „Gospu Ružaricu“. Pohodili su grob bl. Marije Propetog Isusa Petković i muzej u sklopu samostana. Treći dan našeg hodočašća proveli su u Prižbi u duhovnoj obnovi o franjevačkoj poniznosti i poslušnosti u vrijeme sv. Franje, blažene Marije Petković i današnje vrijeme. U večernjim satima sudjelovali su na obredu preminuća svetog Franje. Sutradan su uputili domu ispunjena srca i duše svime što su vidjeli i doživjeli.

Proslava sv. Faustine

Proslavi spomendana sv. Faustine prethodila je trodnevnica tijekom koje se molilo za mnoge nakane. Trodnevnicu je prvog i trećeg dana predvodio naš župnik i duhovnik Misionara milosrdnog Isusa vlč. Damir Ocvirk razmatrajući otajstva krunice u rukopisima sv. Faustine. Molitvu i sv. Misu drugog dana trodnevnice predvodio je naš župni vikar vlč. Mate. Članovi Misionara milosrdnog Isusa tom prigodom nudili su krunice s moćima sv. Faustine, slike Milosrdnog Isusa, dnevnike sv. Faustine, medaljice Milosrdnog Isusa i prigodne svijeće. Proslova spomendana sv. Faustine završila je svečanom misom koju je slavio župnik vlč. Damir te zajedničkim druženjem svih sudionika u dvorani ispod crkve.

Muška molitvena zajednica u Kraljevom Vrhu

U četvrtak 6. listopada Muška molitvena zajednica sv. Josipa posjetila je zajedno s kapelanom Matom župu Sveta Tri kralja u Kraljevom Vrhu koju od ljeta vodi naš bivši kapelan Hrvoje Maltarić. Zajednica je slavila svetu misu zajedno sa okupljenim župljanima. Prije mise predvodili su molitvu krunice sv. Josipa i litanije. Nakon euharistije uslijedilo je svjedočanstvo gosp. Darija Kordića i euharistijsko klanjanje. Nakon klanjanja ovom posjetu pridružio se župnik Damir, a susret je završen uz prekrasno druženje u župnoj kući.

Molitva krunice na trgu i pomaganje Udruzi Kap Dobrote

Članovi Muške molitvene zajednice sudjelovali su 8. listopada na javnoj molitvi krunice na Trgu bana Josipa Jelačića. Molitva se odvila u sklopu inicijative svjetske molitve krunice muškaraca. Nakon molitve članovi zajednice pomogli su udruzi Kap Dobrote cijepanjem drva.

Krizma

Radosno je bilo u našoj Župi tijekom dvije subote – 8. i 15. listopada! Sakrament svete potvrde primilo je 105 krizmanika. Svetu potvrdu prvoj skupini krizmanika podijelio je kanonik preč. Josip Kuhtić koji je neke krizmanike krstio tijekom svoje župničke službe. Drugoj skupini svetu potvrdu podijelio je kanonik preč. Alojzije Hoblaj. Na početku slavlja krizmanici su izrazili svoju radost zbog primanja ovog sakramenta i zahvalnost potvdriteljima, roditeljima, kumovima i župnim vikarima Hrvoju i Mati. Posebno su zahvalili župniku Damiru koji je proslavio desetu obljetnicu službe upravitelja Župe te ih je budno pratio u njihovu duhovnom rastu.

Proslava Gospe Fatimske

Spomendan Gospe Fatimske svečano je proslavljen 13. listopada. Ove godine proslavili smo i petu godišnjicu dolaska kipa Gospe Fatimske u našu Župu. Svečanu svetu misu predslavio je župni vikar Mate Cikoja u zajedništvu sa župnikom Damirom Ocvirkom. Prije svete mise župnik i župnik vikar predvodili su pobožnost Majci Božjoj, a nakon svete mise i procesiju s kipom koja je prošla ulicama naše župe. Nakon završetka procesije izmoljena je posvetna molitva Bezgrešnom Srcu Marijinu. Proslavi je prethodila trodnevnica u kojoj su se župnoj zajednici predstavili novi kandidati za prvu pričest i krizmu te su na taj način započeli pripravu za primanje sakramenata.

Zbor mladih Iosephus na Radio Mariji

U sklopu projekta Zvuci srca kojim se želi poduprijeti zborove mladih koji njeguju duhovne pjesme naš Zbor mladih Iosephus održao je koncert u kapelici Navještenja Blažene Djevice na Radio Mariji u ponedjeljak 17. listopada. Koncert zbora izravno se prenosio u programu i putem video prijenosa, a ponovno ga možete poslušati i pogledali na Youtube kanalu Radio Marija HR.

HVIDRA Trešnjevka na hodočašću u Međugorju

Od 17. do 20. listopada članovi HVIDRA-e Trešnjevka hodočastili su u Međugorje zajedno sa župnikom vlč. Damirom. Osim Međugorja gdje su nakon nagovora pristupili sakramentu pomirenja. Posjetili su Kupres i Svetište Majke Božje Lurdske u Vepricu kod Makarske.

Proslava 50. obljetnice programa kolpinške pomoći bogoslovima

U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu u srijedu 19. listopada proslavljena je 50. obljetnica održavanja programa kolpinške pomoći svećeničkim kandidatima te 60. obljetnica svećeništva preč. Adolfa Schöninga, umirovljenog župnika Župe sv. Martina, Hörste. Kolpinška organizacija pomogla je svojim djelovanjem oko 600 bogoslova te humanitarno pomagala Hrvatsku tijekom Domovinskog rata. Na susretu su sudjelovali predstavnici kolpinške bratovštine koja djeluje u našoj Župi.

Deveti nacionalni susret štovatelja Božjeg Milosrđa u Mariji Bistrici

Na spomendan sv. pape Ivana Pavla II., 22. listopada 66 hodočasnika iz Župe krenulo je u Mariju Bistricu. Prije polaska župnik vlč. Damir Ocvirk blagoslovio je hodočasnike. U Mariji Bistrici su se uz pozdrav Majci Mariji raspršili svatko prema svojim potrebama, netko prijaviti našu Župu u župnom uredu, netko na ispovijed, netko izvršiti zavjetnu molitvu, netko okrijepiti svoje tijelo. Naši župljani uključili su se u slavlje kao čitači i ministranti. Svetu Misu uz koncelebraciju 34 svećenika, slavio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Na kraju je biskup Šaško obnovio posvetu svijeta Božjemu Milosrđu.

Zbor Izvor u Kraljevom Vrhu

Župu u Kraljevom Vrhu posjetio je i zbor Izvor. Članovi zbora okupili su se u subotu, 22. listopada, na duhovnu obnovu koju su predvodili upravitelj župe vlč. Hrvoje i s. Kristina.

Godišnje župno klanjanje

Važan dan u životu župe je godišnje klanjanje kada župna zajednica moli za potrebe Zagrebačke nadbiskupije. Godišnje klanjanje u našoj Župi proslavljeno je 26. listopada. Nakon jutarnje svete mise izložen je Presveti oltarski sakrament. Tijekom cijelog dana vjernici su pristizali u crkvu te pred Gospodinom tražili njegovo svjetlo i blizinu, iznosili svoje potrebe, ali i potrebe cijele Zagrebačke nadbiskupije. Svečanu svetu misu u 19 sati predslavio je fra Franjo Vuk, odgojitelj bogoslova franjevačke Provincije sv. Ćirila i Metoda u zajedništvu sa župnikom vlč. Damirom Ocvirkom, kapelanom vlč. Matom Cikojom i vlč. Ivanom Damjanovićem. Zajedno sa fra Franjom posjetilo nas je i pet franjevačkih bogoslova prve godine. Nažalost, među njima nije bio naš fra Loris koji se oporavlja od ozlijede koljena. Godišnje klanjanje završeno je svečanim euharistijskim blagoslovom.

Kateheze nedjeljom

Tijekom mjeseca listopada nakon večernjih nedjeljnih svetih misa odražavane su kateheze inspirirane otajstvima svjetla krunice Blažene Djevice Marije. Prve dvije kateheze vodio je župnik Damir. Prvu na temu Krštenje – koje je moje mjesto u crkvi (2. listopada)te drugu na temu Koji je moj poziv (9. listopada). Teme Obraćenje i ispovijed (16. listopada) i Kako mogu mijenjati svijet (23. listopada) vodio je župni vikar Mate. Ciklus je završen 6. studenoga kada je liturgičar vlč. Tomislav Hačko održao Okrugli stol o euharistiji. Iako su zamišljene kao kateheze za mlade, okupile su i druge zainteresirane vjernike koji su bili voljni čuti više o svojoj vjeri što se očitovalo u brojnim pitanjima i razgovorima nakon kateheza.

Možda će vas zanimati ...