Hodočašće zajednica Neokatekumenskog puta u Rim

Od četvrtka, 3. do nedjelje, 6. svibnja 2018. trajalo je zahvalno hodočašće zajednica Neokatekumenskog puta naše župe u Rim, u prigodi pedesete obljetnice osnutka prve zajednice u Rimu. U hodočašću je sudjelovalo svih šest zajednica župe.

Prvoga dana hodočašća obišli smo glavne znamenitosti grada Rima, osobito baziliku sv. Petra u kojoj je svatko imao prigodu na grobu apostolskog prvaka ispovjediti vjeru. Obilaskom rimskih znamenitosti prisjetili smo se važnosti svjedočenja vjere u svakom trenutku našeg života – kao što su to činili mučenici prve Crkve ili sveci tijekom povijesti Crkve. To je ujedno bila i prigoda zahvaliti Bogu što i danas vodi svoju Crkvu onim istim Duhom koji je vodio apostole, a koji i danas vodi Papu – Petra naših dana.

Vrhunac hodočašća bio je susret s Papom Franjom i osnivačem Neokatekumenskog puta Kikom Argüellom na Rimskom sveučilištu Tor Vergata u subotu. Papa je biranim riječima ohrabrio zajednice Neokatekumenskog puta, pozvavši ih da imaju slobodno i raspoloživo srce za Boga, koje se osobito pokazuje u poslušnosti za poslanje na koje nas Isus šalje. Po završetku nagovora Papa je, predajući im misijski križ, blagoslovio odgovorne za 34 nove “misije ad gentes“ koje kreću u poslanje po cijelome svijetu.
Na susretu s Papom sudjelovalo je više od 2.500 hrvatskih hodočasnika.
Nakon susreta s Papom, uputili smo se u talijansko svetište sv. Gabrijela od Žalosne Gospe u mjestu Isola del Gran Sasso, gdje smo u zajedništvu više hrvatskih zajednica slavili svetu misu.
Uvečer drugoga dana uputili smo se u Chieti, gradić u talijanskoj pokrajini Abruzzo, na jadranskoj obali, gdje su nas ugostile obitelji pruživši nam prenoćište, a povrh svega otvoreno srce i bratsku ljubav.

Posljednjeg dana, u nedjelju, posjetili smo Marijinsko svetište u Loretu i u Padovi grobove sv. Antuna i sv. Leopolda.

Damir Ocvirk

Možda će vas zanimati ...