Dekanatsko hodočašće na Udbinu

U subotu 28. travnja 2018. naša župa hodočastila je na Udbinu u Crkvu Hrvatskih mučenika. To je bilo treće zajedničko hodočašće vjernika Trešnjevačkog dekanata.
Po dolasku u Udbinu molili smo pobožnost križnoga puta koji započinje kod povijesnog lokaliteta na Krbavskome polju, crkvice sv. Marka Groba, a završava kod nove Crkve hrvatskih mučenika. Nakon pobožnosti uslijedila je sveta misa koju je predvodio župnik Damir Ocvirk, a propovijedao je udbinski župnik i rektor svetišta vlč. Josip Šimatović. U propovijedi je govorio o veličini ljubavi koja se potvrđuje u nasljedovanju Krista i davanju svoga života za bližnje i Boga.
Hodočašće je bilo obogaćeno predavanjem o povijesti hrvatskoga naroda, osobito o žrtvama koje je hrvatski narod podnio tijekom povijesti. Poseban naglasak je bio i na krbavskoj bitci koja se održala 9. rujna 1493. u kojoj je hrvatska vojska pod vodstvom bana Emerika Derenčina bila poražena. U prostoru svetišta nalaze se i fotografije ubijenih svećenika, redovnika i redovnica koji su ubijeni tijekom drugog svjetskoga rata i poraća, a za čija ubojstva još do danas nitko nije odgovarao.

Svi hrvatski mučenici, molite za nas i našu Domovinu!

Damir Ocvirk

Možda će vas zanimati...