Duhovni impulsi u došašću 2020. – 19. impuls

19. impuls: Padnu ničice i poklone mu se

Učenik dolazi učitelju i upita ga: „Učitelju, čuo sam da su nekad prije ljudi mogli gledati Boga licem u lice. Zašto se to danas više ne događa?“ Učitelj odgovori: „Jer danas nitko ne želi prignuti glavu dovoljno duboko eda bi to Božje lice i ugledao.“ (Martin Buber)

Zvjezdoznanci padnu ničice i poklone mu se. Kao da su preplavljeni osjećajem poštovanja i štovanja. Oni jednostavno padnu i poklone mu se. Padaju na koljena. Ulaze u „stav“ klanjanja.

Što je klanjanje? Onaj koji se klanja, savija svoja koljena, a ne leđa (kralježnicu, „kičmu“). Tom pokretu tijela on daje svoj pristanak. Pobuda dolazi iznutra, nipošto ne kao prisila izvana. Stav klanjanja ne želi reći: „Ti si jači od mene, predajem se!“ Klanjanje želi reći: „Ti pred kojim se klanjam dostojan si klanjanja.“

Kada se pak klanjamo nečemu što nije klanjanja vrijedno (dostojno), prokockavamo svoje dostojanstvo. Klanjati se trebamo zapravo jedino i samo Bogu. Klanjanje želi reći ovo: „Ti si Bog, a ja sam čovjek. Ti si Stvoritelj, a ja sam stvorenje. Ti si od sebe, a ja sam od Tebe i po Tebi.“ Tu pronalazim svoje dostojanstvo. Tko ovu istinu prepozna i iskazuje ju u činu klanjanja, dopušta da mu / joj se istina (o njemu / o njoj) objavi na jedan poseban, novi, autentični način.

Marko, kapelan

Možda će vas zanimati ...