Blagdan Tijelova i tijelovska procesija 2017.

Tijelovo u župi sv. Josipa na Trešnjevci uvijek je događaj koji izlazi iz okvira župnog slavlja. Blagdan Tijelova je puno više, to je dokaz onoga što je za nas vjernike stvarno bitno, a to je sam Spasitelj koji nam se daje u Svetoj Hostiji.

Svetu misu u 10 sati predvodio je župnik Damir Ocvirk, a pronicljivu i poučnu homiliju imao je vlč. Jakov Rađa, naš bivši kapelan. Nadahnut prvim čitanjem iz Knjige ponovljenog zakona, gdje Mojsije prebire sjećanja na pustinju i čudesnu “manu”, napominje kako ne smijemo zaboraviti prošlost već se moramo sjećati onoga što je doista važno, što nas određuje. Potaknuo nas je da se zapitamo za što živimo, bez čega ne možemo, što je za nas važno. Rekao je kako svi mi imamo svoju pustinju, ali zato imamo i svoju “manu”, a to je upravo Tijelo Kristovo.

Na kraju svete mise, župnik Damir čestitao je kapelanu Josipu četvrtu godišnjicu njegovog svećeničkog ređenja.

Nakon mise slijedila je Tijelovska procesija koju je predvodio kapelan Josip Mudronja noseći Presveti Oltarski Sakrament ulicama našeg kvarta. Uz duhovne pjesme velikog zbora i zvuke limenog orkestra ZET-a, u procesiji su sudjelovali i ostali svećenici, ministranti, djeca koja su laticama ukrašavala put te ostali župljani. Po povratku procesije pred crkvu, a nakon završnog blagoslova otpjevali smo pjesmu Tebe Boga hvalimo i himnu Lijepa naša Domovino.

Blagdan Tijelova koji smo proslavili svečanom sv. misom i procesijom bio je veličanstveno sjedinjenje nas samih sa živim Isusovim tijelom i proslava onoga što je Isus ostavio nama, sebe samoga. Upravo je to ono što mi jesmo, što je naša prošlost i budućnost, ono po čemu se prepoznajemo i nit koja nas spaja. A procesija je pokazala koliko smo ponosni na to.

Nakon završetka procesije i završnog blagoslova, župno druženje nastavilo se uz okrjepu u dvorištu crkve.

Katica Sučić/ Vlasta Fekeža

Fotogalerija

Možda će vas zanimati...