Svetkovina svetog Josipa 2023.

Ovogodišnje slavlje svetkovine svetoga Josipa bilo je u ozračju slavlja četvrte korizmene nedjelje. Slaveći misne obrasce nedjelje Raduj se, radost slavlja spomena svetoga Josipa proteglo se tijekom čitavoga dana, slaveći osam svetih misa u crkvi svetoga Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci.

Središnje slavlje u jedanaest sati predvodio je rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević.

Spajajući misna čitanja s likom svetoga Josipa pozvao je nazočne vjernike na nasljedovanje svetoga Josipa, moleći njegov zagovor da Isus i danas otvori oči vjernika kako bi prepoznali Krista u svom životu i radosno živjeli svoju vjeru.

Za slavlje svetkovine vjernici Župe na Trešnjevci pripremali su se devetnicom koju su predvodili svećenici koji su proteklih deset godina služili u župi kao župni vikari ili đakoni, a župljani su predvodili pobožnost po skupinama koje djeluju u župi.

Tijekom devetnice obilježen je i Dan očeva igrokazom kojeg su izvela djeca Liturgijske skupine bl. Marije Petković u nedjelju, 12. ožujka.

Uz domaće župljane u devetnici su sudjelovali i brojni hodočasnici od kojih valja istaknuti vjernike podrijetlom iz Janjeva, hodočasnike i krizmanike iz Kraljeva Vrha, te dječji zbor Tavelići iz župe svetog Nikole Tavelića iz Kustošije.

U srijedu, 15. ožujka održana je duhovna obnova za mlade na temu Put korizme – put križa, koju je predvodio Jakov Rađa, profesor na KBF-u u Zagrebu.

Liturgijski spomen svetkovine proslavljen je u ponedjeljak, 20. ožujka svečanom euharistijom koju je predvodio trešnjevački dekan i župnik Župe sv. Marka Križevčanina Damir Bačun.

U slavlju su sudjelovali i svećenici Trešnjevačkog dekanata. U homiliji je govorio o svecima kao ljudima koje valja nasljedovati – a ne ih iz daleka promatrati kao nedostižni cilj, jer su i oni bili poput nas – ljudi potrebni Božjeg milosrđa i obraćenja.

Župljani svetoga Josipa redovito časte svoga Zaštitnika svake srijede pobožnošću njemu u čast, koju predvode članovi Muške molitvene zajednice svetoga Josipa, velikom devetnicom od devet srijeda koje prethode svetkovini, te godišnjim hodočašćem pješaka od Krašića do Karlovca.

Možda će vas zanimati...