Svećeničko ređenje u zagrebačkoj katedrali

Svecenicko-redjenje-2013-16Koncelebrirano misno slavlje, u subotu 15. lipnja 2013., u zagrebačkoj prvostolnici predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić tijekom kojega je za svećenike zaredio 4 dijecezanska i 7 redovničkih kandidata. U euharistijskom slavlju koncelebrirali su zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski, rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa mr. Anđelko Košćak i 130 svećenika, među kojima su bili i vlč. Damir Ocvirk i vlč. Jakov Rađa.

Svećenički kandidat toga dana bio je i Ivan Bingula koji je ove zime vršio službu đakona u župi Sv. Josipa pa je tako i ova župna zajednica na poseban način sudjelovala u svećeničkom ređenju. Mnogobrojni župljani došli su vlč. Binguli izraziti svoje čestitke i na taj način biti u zajedništvu s njim u ovom velikom i radosnom događaju –  “I sada vas povjeravam Bogu i Riječi milosti njegove koja je kadra izgraditi vas i dati vam baštinu među svima posvećenima.”Kada to doreče, klekne te se zajedno sa svima njima pomoli.(Dj 20-32,36)

Mladu misu, vlč. Ivan Bingula, proslavit će 30. lipnja u 10.30 sati u župi sv. Nikole u Jastrebarskom. Dan prije, na blagdan Sv. Petra i Pavla, predslavit će misu u 9.00 sati u župi Sv. Petra u Vlaškoj 93.

Pratimo ga svojim molitvama kao i naše župne pastire vlč. Damira Ocvirka i vlč. Jakova Rađu te đakona Ivana Vučka.

Kardinal Josip Bozanić u svojoj homiliji istaknuo je važnost molitve u svećeničkom zvanju. Rekao je da su svećenici pozvani temelj svoje svećeničke egzistencije staviti u molitvu koja će im  pomoći uskladiti život sa službom, očuvati identitet i autentičnost svećeničkog zvanja i poslanja. Objasnio je da osobito molitva Časoslova i molitva euharistijskog klanjanja, pomaže svećenicima očuvati svijest da su, kao „sluge Kristove“ na osobit način „upravitelji Božjih otajstava“ (usp. 1Kor 4,1) te da kakva god bila služba koju vrše u zajedništvu Crkve, molitva će im osigurati svjesnost o Božjim otajstvima čiji su „upravitelji“ te pomoći da to izraze i svojim djelima.

„Svećenik je „upravitelj Božjih otajstava“ tada kada je njegovo svećeničko služenje davanje „za druge“. Molitva na poseban način pomaže svećeniku da bude osjetljiv prema „drugima“, čini ga otvorenim za potrebe braće i sestara, za njihov život. Molitva omogućuje svećeniku da prepozna one koje mu je Otac dao. To su oni koje je Dobri Pastir postavio na put našega svećeničkog služenja… Kako biti za njih i za svakoga od njih po uzoru na Krista? Naša je kušnja prije svega kušnja pastoralne ljubavi, to je kušnja koju moramo prihvatiti u molitvi. Stoga, dragi ređenici, prije kateheza i susreta s njima, ili prije razgovora s pojedincima, saberite se desetak minuta u miru, tišini i molitvi i posvijestite si da im ne pristupate u svoje ime i da ne donosite nešto što je vaše, već da im govorite ono što nas Krist uči. To činite i prije nego što uđete u ispovjedaonicu. Tek tada će vaše djelovanje dobiti pravu dimenziju.

Molitva je neophodna za očuvanje pastoralne osjetljivosti prema svemu onome što dolazi od Duha Svetoga. Ona je jednako potrebna i za ispravno razlikovanje i dobro uključivanje onih karizmi koje su povezane sa svećeničkim služenjem u Crkvi. Prezbiter je pozvan okupljati i sabirati, a ne dijeliti Božji narod. Drago braćo, kad vam se učini da kušnja nadilazi vaše snage, sjetite se onoga što evanđelist kaže o Isusu: »A kad je bio u smrtnoj muci, usrdnije se moljaše« (Lk 22,43).“, rekao je kardinal Bozanić.

Sveti red prezbiterata,  za Zagrebačku nadbiskupiju, primili su: Marko Baršić iz Župe sv. Luke evanđeliste – Travno; Ivan Bingula iz Župe sv. Nikole biskupa – Jastrebarsko; Josip Mudronja iz Župe sv. Nikole Tavelića – Kustošija; te Filip Pavlović iz Župe sv. Jakova apostola – Međugorje.

Za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda, zaređeni su: fra Matej Ećimović, OFM, iz Župe Preobraženja Gospodinova – Bučje; fra Grgur Blažević, OFM, iz Župe sv. Stjepana prvomučenika – Botinec; te fra Josip Župan, OFM, iz Župe sv. Antuna Padovanskoga – Našice.

Za Hrvatsku karmelsku provinciju, sveti red prezbiterata primili su:  Danijel Čolo, OCD, iz Župe BDM – Majke Crkve; te Stipe Tomić, OCD, iz Župe Rođenja BDM – Ljubunčić (BiH).

Za Hrvatsku kapucinsku provinciju, zaređen je fra Mijo Šarčević, OFM Cap., iz Župe sv. Franje Asiškog – Rumboci (BiH)

Za Hrvatsku provinciju sv. Jeronima franjevaca konventualaca, zaređen je fra Josip Petonjić, OFM Conv., iz Župe sv. Ivana Krstitelja – Podmilačje (BiH).

„Tako, neka nas svatko smatra službenicima Kristovim i upraviteljima otajstava Božjih.“(1Kor 4,1)

Yvonne Kos

Možda će vas zanimati...