Nedjelja Božjeg milosrđa u Župi sv. Josipa – Gospodin moj i Bog moj (Iv 20,28)

„Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar, jer je vječna ljubav njegova!“

Druga Vazmena nedjelja naziva se još i Bijela nedjelja, Mali Uskrs ili Mladi Uskrs. U rana kršćanska vremena novokrštenici, koji su bili u noći Vazmenog bdjenja kršteni, nosili bi svoje bijele haljine kroz čitav tjedan kao znak krsne milosti. Haljine su skidali na prvu nedjelju poslije Uskrsa. Odatle potječe naziv Bijela nedjelja.

Prije misnoga slavlja, koje je započelo u 15.00 sati (sat Božjeg milosrđa), članovi zajednice Molitelji i štovatelji Božjega Milosrđa predvodili su krunicu Božjem milosrđu. Svetu  misu je predvodio župnik Damir Ocvirk uz sudjelovanje p. Christopha Horna, duhovnika Hrvatske schönstattske obitelji.

Župnik je u svojoj propovijedi rekao: „Božje milosrđe nas poziva i ono nam želi reći: kad si u takvom grijehu, kad si u ne znam kakvom glibu – dođi k meni i reci Isuse uzdam se u tebe jer znam da me voliš, jer znam da mi grijehe praštaš, jer znam da me pozivaš na svetost života. Takvo je Božje milosrđe koje nas želi iskupiti i prignuti iz gliba grijeha da bismo živjeli ono dostojanstvo djece Božje koje smo primili kada smo odjenuli bijelu haljinu nevinosti u sakramentu krštenja. Zato se Božje milosrđe u slikama prikazuje, ne samo kao zrake koje izlaze, nego kao i potoci milosti koji ponovno, ali sada više ne u vodi krštenja nego u milosti sakramenta pomirenja, čiste nas od grijeha i pozivaju nas: gledaj kako je lijepo živjeti čisto, gledaj kako je lijep naraštaj koji me čistim usnama slavi, koji mi čistim srcem vjeruje i koji se pouzdaje u mene jer zna da meni može uvijek doći i kad ne znam kakav teret nosi na svojoj savjesti, u svojoj duši. I zato danas častimo Božje milosrđe zahvalni na neizmjernom daru muke i smrti Isusa Krista, na neizmjernom daru prolivene krvi kojom je Božje milosrđe posvjedočilo koliko nas voli. I vrhunski čin Božjega milosrđa je upravo u tome što je Bog postao čovjekom da bi za nas umro i da bi za nas uskrsnuo. … Sveta Faustina koja je na sebi nosila teške biljege i muke i bolesti i patnje znala je da je to jedini put kojim može doći do Milosrdnog Isusa i do izlijevanja obilja Božjega milosrđa na ovaj svijet. To je put. Put kršćanstva je zahtijevan put. I put na koje nas Milosrđe Božje poziva je put za hrabre, ne za slabiće, ne za crviće nego za lavove, za hrabre i odvažne muškarce i žene koji su spremni svoj život staviti na raspolaganje Bogu. O tome se radi danas, kad slavimo blagdan Božjeg milosrđa, jer to  nije spomen na neke slabiće  koji će se danas okupati u Božjem milosrđu nego to je blagdan za jake i odvažne kršćane koji će znati crpsti snagu iz Božjeg milosrđa da još većma budu u apostolatu za Božje kraljevstvo.“

Na kraju euharistijskog slavlja župnik je svim štovateljima Božjega milosrđa čestitao današnji blagdan sa željom da i dalje budu očiti znak Božjeg milosrđa u svijetu u kojem živimo. Svetu misu glazbom je popratio župni zbor Gospođe.

Za članove Schönstattske obitelji p. Horn je nakon svete mise održao prigodni nagovor dok su za ostale vjernike članovi zajednice Molitelji i štovatelji Božjega Milosrđa priredili prigodni domjenak.

Istoga dana, u 16.00 sati na Trešnjevačkom trgu, članovi neokatekumenskog puta započeli su program Velike misije po gradovima koji će se održavati tijekom pet uskrsnih nedjelja.

Hvala gosp. Vladimiru Božićeviću (audio materijal), gosp. Velimiru Šipošu (fotografije) i gosp. Dominiku Rojkoviću (web podrška).

Sveta Faustina Kowalska bila je apostol Božjeg milosrđa. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je svetom 30. travnja 2000. godine te je ujedno postala i prva svetica trećeg tisućljeća. Toga istoga dana, prve nedjelje nakon Uskrsa, papa je ustanovio i blagdan Božanskog milosrđa.

Iz izvora Tvoga milosrđa, Gospodine,
Teče sva sreća i život.
Tako pjeva, njegovo stvorenje i djela,
Oduševljeno pjesmu milosrđa.

Sveta Faustina Kowalska

Yvonne Kos

Možda će vas zanimati ...