MLADI TREŠNJEVČANI VRATILI SE SA SUSRETA HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI U DUBROVNIKU

U petakSHKM2014_07 navečer, uputili smo se ka Dubrovniku gradu na zajednički susret svih hrvata katolika.

Da naše putovanje ne bi bilo samo stajanje na benzinskim postajama, točno u gluho doba noći oko 3 sata ujutro zaustavili smo se u Udbini i pomolili se našoj Gospi u crkvi hrvatskih mučenika.

Pred crkvom nas je dočekao tada blaženi, a od 27. travnja sveti papa Ivan Pavao II.

Pomolili smo se i pokloni hrvatskim mučenicima koji su dali svoje živote za taj Kristov poziv na slobodu od svake mržnje, zla i bili spremni založiti svoj život za Krst časni i slobodu zlatnu.

Prekrasnim kratkim filmom i svojim svjedočanstvom, toplo nas je dočekao i o svemu upoznao čuvar svetišta vlč. Tomislav Rogić na čemu mu i ovim putem od srca zahvaljujemo!

Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku na kojem se okupilo više od 35.000 mladih iz Hrvatske i svijeta protekao je veličanstveno i dostojanstveno. Unatoč teškim vremenskim uvjetima mladi su Grad ispunili radošću, veseljem i zajedništvom u vjeri.

Susret je započeo svečanim otvorenjem u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika obraćanjem dubrovačkog biskupa Mate Uzinića: “Prije dvije godine preuzeli smo križ u Sisku. Ali pokazalo se da taj križ nije križ nego blagoslov. A taj naš blagoslov ste zapravo vi, naši mladi – dobrodošli!” Podizanjem barjaka SHKM-a i izvedbom himne “Na slobodu pozvani” Susret je službeno otvoren.

Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) je susret mladih katolika koji se održava svake dvije godine u jednom od gradova Republike Hrvatske. Deveti po redu SHKM održao se u Dubrovniku 26. i 27. travnja 2014. godine. Prethodili su mu Susreti hrvatske katoličke mladeži u Splitu (1996.), Rijeci (2000.), Osijeku (2002.), Šibeniku (2004.), Puli (2006.), Varaždinu (2008.), Zadru (2010.) i Sisku (2012.).

Svečano euharistijsko slavlje slavilo se u Gruškoj luci u Dubrovniku na kojem je sudjelovalo 35.000 mladih katolika iz Hrvatske i svijeta.

Naša župa sv. Josipa bila je posebno počašćena jer je naš župni vikar, vlč. Jakov Rađa, održao polsatni uvod u svetu misu gdje je okupljene mlade pripremio na susret s Gospdinom te ih pozvao da iskoriste ovu priliku i da krenu za nečim novim i boljim.

Mladi, sjedinjeni u molitvi, pjesmi i vjeri u radosnom ozračju s posebnom pozornošću poslušali su vrlo emotivnu  propovijed dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića.

„Na slobodu pozvani” – geslo je dubrovačkog susreta o kojem je više puta u svojoj propovijedi mons. Uzinić progovorio. Bog nas nije stvorio kao robove, On nas uvijek ljubi, ne pamti naše grijehe, sve oprašta i zaboravlja. On nas ljubi neovisno o tome kakvi smo, i uvijek nas iznova oslobađa. Isus nikoga ne prisiljava na vjeru, ali uvijek nudi sebe.

On vas je oslobodio i darovao vam slobodu za dobro, iskoristite je – poručio je biskup okupljenima. Pozvao je mlade da na svijet i na Crkvu ne gledaju kao na nešto tuđe, već da prepoznaju svoju ulogu aktivnih članova društva i Crkve, dok je biskupe i svećenike pozvao da širom otvore vrata laičkom angžmanu mladih. “Pozvani ste biti odgovorni članovi svog društva, onako kako je Krist to učinio” – naglasio je dubrovački biskup uz poruku mladima: ‘Hrabro!’

Na kraju svečanog misnog slavlja 35 000 mladih hodačasnika okupljenih u gruškoj luci oduševljenim poklicima pozdravili su najavu slijedeće biskupije domaćina SHKM 2017. koja će se održati u Vukovaru!

Idućeg dana, u nedjelju 27. travnja, mladi s Trešnjevke bili su smješteni u dubrovčkoj župi sv. Mihajla, zajedno sa drugim mladima iz Hrvatske! Svečana sveta misa slavila se na nogometnom igralištu u Gospinom polju, a predvodio ju je varaždisnki biskup, mons. Josip Mrzljak!

Nakon svete mise, obnovljenog duha, puni radosti i zahvalnosti mladi su krenuli svojom domovima!

 I. Vučak

Možda će vas zanimati...