Središnja proslava Godine svetog Josipa

U subotu, 10. lipnja naša župa hodočastila je u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu u okviru središnje proslave Godine svetog Josipa te 330. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske i 30. obljetnice uzdignuća crkve sv. Josipa u Karlovcu u Nacionalno svetište svetog Josipa. Predvođeni našim župnikom vlč. Damirom  Ocvirkom uputili smo se prema Karlovcu gdje smo u 11 sati sudjelovali na svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Po dolasku u svetište uputili smo se u crkvu kako bismo pozdravili našega Zaštitnika te mu preporučili cijelu domovinu i našu župu, osobito obitelji naše župe. Euharistijskom slavlju prethodio je prigodni molitveni program koji je animirao naš bivši kapelan,  vlč. Jakov Rađa, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva u Zagrebačkoj nadbiskupiji, te svečani mimohod u kojem su sudjelovale povijesne postrojbe HV-a, pripadnici oružanih snaga RH te obitelji poginulih, nestalih i preminulih hrvatskih branitelja te hrvatski branitelji, policajci i vatrogasci.

U svojoj propovijedi, kardinal Bozanić istaknuo je Josipovu ulogu čuvara Marije i Isusa te podsjetio kako se ta Josipova zadaća čuvanja proteže i na Crkvu. Sveti Josip svoj poziv čuvara Marije i Isusa živi u trajnoj povezanosti s Bogom, u otvorenosti znakovima Božje prisutnosti u svom životu, slušajući što mu Bog govori. Zazivajući Božji blagoslov na sve ljude i na Hrvatsku domovinu, kardinal je posebno ohrabrio očeve da se ne boje vršiti svoju službu i u obitelji i u društvu.

Nakon euharistijskog slavlja, imali smo priliku za osobnu molitvu, obilazak svetišta i župne crkve Gospe Snježne na brijegu iznad svetišta. Ostatak našeg boravka u Karlovcu proveli smo uživajući u lijepom vremenu i međusobnom druženju. Prije povratka u Zagreb zajedničkom pobožnošću sv. Josipu u crkvi zahvalili smo sv. Josipu za njegov djelatni zagovor u našem životu i životu naše župe tijekom njezinih osamdeset godina.

Zahvalni dragom Bogu i svetom Josipu na daru našeg župnog zajedništva, vratili smo se radosno na Trešnjevku, našem sv. Josipu!

Sv. Josipe, moli za nas!

Damir David

Fotogalerija

Možda će vas zanimati...