Slavlje mlade mise vlč. Ivana Bingule

Mlada-misa-Ivana-Bingule-2013-21U nedjelju, 30. lipnja, u Jastrebarskom, vlč. Ivan Bingula proslavio je mladu misu u zajedništvu sa 45 svećenika među kojima je bio i župnik Damir Ocvirk, Ivanov višegodišnji odgojitelj na Bogosloviji. Svečanom slavlju prethodila je trodnevna priprava: prvog dana misu je predvodio mons. dr. Stjepan Baloban koji je sin jaskanskog kraja, a misu je animirao Župni zbor mladih Ruah; idućeg dana euharistijsko slavlje je predvodio vlč. Damir Ocvirk, a slavlje je glazbeno popratio Mješoviti zbor Župe sv. Josipa; zadnji dan priprave svetu misu je predvodio mons. dr. Juraj Batelja, također sin jaskanskog kraja, a misno slavlje svojim pjevanjem uveličali su bogoslovi Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa iz Zagreba.

Koliko je Ivan omiljen među svojim sugrađanima pokazuje i brojka od oko 1500 ljudi koji su nazočili proslavi njegove mlade mise. Vlč. Bingula bio je duži niz godina član Gradskog kazališta Jastrebarsko, orguljaš i pjevač župnog zbora. Osim Jaskanaca, Ivanovu radost došli su podijeliti i župljani Sv. Josipa i Sv. Petra gdje je više mjeseci obnašao službu đakona i kojima je zasigurno ostao u sjećanju po svojoj susretljivosti, strpljivosti i srdačnosti.

Slavlje mlade mise započelo je roditeljskim blagoslovom ispred Ivanova obiteljskog doma te je potom uslijedila procesija predvođena Ivanom, njegovim roditeljima i braćom. U ulicama kojima se kretala procesija mještani su prozore svojih domova ukrasili cvijećem i svetim slikama te su i na taj način pokazali radost i ushit povodom  mladomisničkog slavlja.

Vanjski prostor Župe Sv. Nikole na kojem se odvijalo liturgijsko slavlje bio je toga dana posebno uređen te je za tu prigodu napravljen poseban, prekrasno rezbaren oltar, a cvijeće koje je krasilo taj dio aranžirao je i majstorski uredio je naš Dražen Brodarić.

Na samom početku svečanog euharistijskog slavlja vlč. Ivana Bingulu pozdravili su župljanka Mirela Kovačević te župnik i dekan jastrebarskog dekanata, prečasni Stjepan Rožanković. Homiliju je održao prečasni mr. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Svetu misu glazbeno je popratio Župni zbor svetog Nikole biskupa pod ravnanjem časne sestre Paule Puzjak te Puhački orkestar DVD-a Cvetković. Mladomisničkom slavlju mnogi su župljani prisustvovali i u narodnim nošnjama i time su pokazali, ne samo koliko im je značajan ovaj događaj, već i ljepotu i važnost očuvanja hrvatske tradicije.

Poslužitelji u majcama s oznakom Mlade Mise Ivana Bingule, dijelili su brošure, mladomisničke sličice i za okrjepu vodu i sokove.

Uslijedio je svečani ručak u Princess centru gdje su vlč. Bingulu čestitke i zahvale izrekli profesor Nino Škrabe, prijatelj s Bogoslovije Krunoslav Juraković i župnik Župe Petrovina prečasni Gojislav Kovačić.

Mnogobrojni uzvanici mogli su uživati u vrsnim pjevačkim izvedbama klape „Nostalgija“ te gotovo jednako dobrim „Desinečkim tamburašima“. Vlč. Bingula bio je i član Bogoslovnog okteta te nam je u zajedništvu sa svojim kolegama poklonio izvrstan glazbeni doživljaj izvedbom pjesme „Bratec iz Ljubljance“. Danas je Ivan član vokalnog ansambla Antiphonus s kojim je te iste večeri nastupio na Trgu Bana Jelačića prilikom proslave ulaska Hrvatske u EU.

Podržimo vlč. Ivana Bingulu molitvama i zaželimo mu neka ga na njegovom svećeničkom putu prati obilje Božjeg blagoslova!

Yvonne Kos

Pokazat ćeš mi stazu života, puninu radosti lica svoga. (Ps 16,11) Mladomisničko geslo vlč. Ivana Bingule

Fotografije: Vlado Božićević

Možda će vas zanimati...