Proslava blagdana bl. Marije Propetog Isusa Petković (uređeno)

U Proslava blagdana bl. Marije Propetog Petković 2013 - 15ovoj jubilejskoj godini (10. godišnjica beatifikacije Marije Propetog Isusa Petković) na poseban način smo osjetili Nebeski zagovor naše Blaženice kroz sva tri dana duhovne priprave za Blagdan. A na sam Blagdan, Ona je bila s nama prije svega u duhu, a zatim i u Relikvijaru s Njenim zemnim ostacima. Svojim velikim, čistim srcem i blizinom dotakla je srce svakoga od nas pripremivši u njemu plodno tlo za Riječ Božju koju su nam naviještali i tumačili duhovni pastiri tijekom tih dana.

       Sva tri dana trodnevnice Suradnice Kćeri Milosrđa su predmolile Krunicu s blaženičinim promišljanjima o Otajstvima te molile Litanije Marije Petković i molitvu Blaženici za postojeća i nova duhovna zvanja kako u Družbi Kćeri Milosrđa tako i u svim drugim svečenićkim i redovničkim zajednicama. Duhovna priprava i sv. Misa bile su prožete liturgijskim pjesmama te pjesmama i misom Blaženici u čast. Pjevao je Zbor Gospođa pod ravnanjem maestra Juraja Ivanića.

       Prvoga dana trodnevnice sv. Misu je predslavio ovogodišnji mladomisnik Marko Baršić koji nam je na kraju mise podijelio mladomisnički blagoslov. Misao vodilja homilije bila je: Sveci se ne rađaju, svecem se postaje svaki dan. Sveci su obični, mali ljudi koji su svaki dan započinjali s odlukom da će toga dana biti Božji. Padali su ponekad u grijeh ali su imali snage dići se i nastaviti kročiti Kristovom uskom i trnovitom stazom dok ga nisu susreli u vječnosti. Do svetosti su došli ustrajnom molitvom i postom. I naša Blaženica je bila osoba od krvi i mesa, čovjek, čitava Božja, Božje planove gledala je kao svoje. Puno je molila i rado postila pogleda uvijek uprta u Propetu Ljubav. U svom nesebičnom davanju potrebitima osjetila je da Bog uvijek daje više od očekivanja. Isus je za Nju bio zaručnik srca i duše, a život – trajna svadba i veselje. Kvasac te radosti bilo je Evanđelje.

       Drugi dan trodnevnice propovijedao je naš đakon Ivan. Isus ne poznaje odmor – On uvijek radi, naglasio je Ivan. I mi smo pozvani i poslani od Isusa da budemo 24 sata kršćani, misionari, da svojim životom pronosimo radosnu vijest i budemo svjedoci Božje ljubavi i milosrđa. Bog ide iza nas i dalje djeluje na svoj samo Njemu znan način. Svi smo pozvani da budemo radnici na Njivi Gospodnjoj. Hvala nam treba biti nositi križ Isusa Krista, a nagrada radost jer će naša imena biti zapisana u vječnosti.

       Trećega dana trodnevne priprave za Blagdan došao nam je mladomisnik Ivan Bingula koji je kod nas bio na praktikumu kao đakon. Naš župnik Damir mu je na početku zahvalio u svoje ime i u ime svih nas na vremenu provedenom kod nas i što se odazvao da služi svetu Misu u našoj Župi. Vlč. Ivan je u propovjedi naglasio važnost Blažene Djevice Marije u Božjem otkupiteljskom planu spasenja. Usporedio ju je s ljestvama po kojima su spojeni Nebo i Zemlja. Rođenjem Krista sam Bog je sišao na Zemlju i po Njemu nam donio istinsku slobodu i spas za Nebo. Ali BDM je svojom dubokom vjerom začela Isusa u svome srcu i tek tada ga rodila za naš spas. I naša Blaženica se s 14 godina posvetila Isusu, prigrlila sirotinju, gladne i nemoćne. U svemu je tražila i iščitavala volju Božju. I Božja Providnost ju je vodila na svim Njenim putevima do smiraja Njenog slabog tijela i rođenja za Nebo.  Na kraju sv. Mise vlč. Ivan nam je podijelio mladomisnički blagoslov.

       I došao je 9.7.2013. – Blagdan blažene Marije Propetog Isusa! Svečano su zazvonila zvona i procesija s Relikvijarom zemnih ostataka Blaženice polako, dostojastveno je ulazila u crkvu. Obilje radosti preplavilo je naša srca dok smo pratili kako s. Katarina nosi Relikvijar pred sliku Blaženice. Toga dana svetu Misu je predslavio naš župnik vlč. Damir Ocvirk koji je aktivno s nama sudjelovao sva tri dana duhovne priprave za Blagdan. Nit vodilja propovijedi bila je Isus – najbolji zaručnik jer obećava spasenje duše, Otkupitelj. Ljubav Njegova toliko je snažna da je za nas položila život. Zato Marija Propetog Isusa želi tražiti i nasljedovati Propetoga u službi siromašnih. Ljubeći Boga i bližnjega svoga želi vratiti ljubav svom Zaručniku. Još u ranoj mladosti odazvala se pozivu Isusa, zaručnika. Na poziv – Otvori mi, savršena moja, vrata svoga srca, jer ti si moja ljubav – spremno je odgovorila: EVO ME, ostavljam sve i idem za tobom! Govorila je: Trpi dušo moja, sjeti se zavjeta, sve si ostavila i odabrala Zaručnika Isusa, čuvaj čistoću da Ga možeš primati i slaviti. Prostodušnost u iskrenosti, pravednost, nek ti je geslo! Sve je povjeravala  Božjoj providnosti. Bila je slobodna od propadljivog, svjesna da blago treba stjecati na Nebesima. U Njenoj sobi dominiralo je Raspelo! Kada joj je bilo teško, gledala je Propetoga i molila Ga da ju učvrsti da može nositi Križ i biti vjerna Njegovim riječima. Na kraju je vlč. Damir rekao: Zemni ostaci Blaženice smješteni su ispod kipa Srca Isusova s kog nam Isus rukama ispruženim prema Relikvijaru govori – evo vam One koju treba nasljedovati, tu crpite svoju snagu!

       Nakon svete Mise suradnice su počastile štovatelje Blaženice slano-slatkim delicijama i zahvalom srca za zajedništvo nad kojim je bdjela naša Blaženica prikazujući ga Gospodinu!

       Veliko hvala našem Draženu Brodariću, mogu slobodno reći našem suradniku, koji je sve dane bio s nama i prekrasnim cvjetnim aranžmanima  ukrašavao crkvu. Nadalje hvala maestru Juraju Ivaniću i zboru Gospođa koje su također usko povezane sa suradnicama. Hvala i vlč. Marku Kovaču, mladomisnicima Marku i Ivanu te đakonu Ivanu i svim ministrantima. Hvala s. Katarini Mihić koja je radosna srca bila sve dane s nama. Hvala svim štovateljima Blaženice koji su svojom prisutnošću uzveličali naše slavlje. I na kraju posebna zahvala našem župniku vlč. Damiru Ocvirku na podršci, trudu, domišljatosti, blizini  kroz sve dane duhovne priprave i na sam Blagdan.

       Blaženice, izmoli nam svima da poput Tebe Propetoga Krista pronalazimo u našim bližnjima koji su potrebni tople riječi, osmijeha, zagrljaja  i radosno im služimo u poniznosti i jednostavnosti srca zagledani u Križ odakle nam dolazi snaga i smisao života. Prati nas svojim Nebeskim zagovorom!

SVE ZA ISUSA – NA SLAVU NEBESKOG OCA!

Možda će vas zanimati...