Proslava trodnevlja i uskrsnuća Gospodnjeg‏ (ažurirana galerija)

VelikaSubota_2015_1Proslava Vazma započela je vazmenim trodnevljam. Na Veliki četvrtak, Misom večere Gospodnje spomenuli smo se ustanove presvete Euharistije i svetoga Reda. U obredima Velikog četvrtka župnik se spomenuo važnosti Euharistije, te je govoreći o pojedinim dijelovima svete mise uveo vjernike u značaj poslušnosti, poniznosti i ljubavi. Gestom pranja nogu, izabranim “apostolima”, župnik je zamolio za oproštenje sve vjernike, ako ih je ikada tk od svećenika u župi ikada povrijedio. Nakon svečane euharistije, svećenici su prenijeli Sveto otajstvo u pokrajnju kapelu Sakramenta. Tijekom Mise večere Gospodnje šestero odraslih pripravnika pristupilo je prvi puta svetoj pričesti. Nakon mise vjernici su se zadržali u crkvi na pobožnosti Getsemanske ure.

Na Veliki petak pobožnošću križnoga puta u 15 sati započeli smo spomen na Kristovu muku. Veliki broj vjernika okupio se su crkvi na pobožnosti Križnog puta i na početku dvetnice u čast Božjega milosrđa. Obredi muke Gospodnje započeli su u 19 sati čitanjem povijesti muke Kristove i klanjanju svetome križu.

Na veliku subotu vjernici su tijekom cijeloga dana pohodili Božji grob i u tišini molili. U 15 sati bila je molitva drugoga dana devetnice Božjem milosrđu. U 21 sat započeli su obredi proslave Vazma i vazmenog bdjenja. Hvalospjev usksrnoj svijeći po prvi puta zapjevao je naš izvanredni služitelj pričesti Damir Fekeža. Nakon službe Riječi, započela je krsna služba u kojoj su desetero katekumena primilo milost krštenja i krizme. Nakon obreda vazmenog bdjenja uslijedilo je čestitanje Uskrsa i blagoslov uskrsnih jela.

U obredima vazmenog trodnevlja sudjelovali su uz našeg župnika, kapelan Ivan i vlč. Josep, te brojni ministranti oko stola Kristova. Cijela zajednica bila je uključena u pripremu proslave Vazma: svi pjevači i orguljaši, čitači, ministranti i dragi marljivi vjernici koji su ukrašavali crkvu, Božji grob i kapelu Sakramenta.

Veliki četvrtak

Veliki petak

Velika subota

Možda će vas zanimati ...