Proslava Nedjelje Caritasa u našoj župi

Na treću adventsku nedjelju, 13. prosinca, proslavljena je nedjelja Caritasa uvođenjem u službu novih članova Odbora župnog Caritasa. Nakon petogodišnjeg mandata dosadašnjeg Odbora, izabrani su i potvrđeni novi članovi, koji su bili predstavljeni na svetoj misi. Dosadašnjeg voditelja Damira Davida, zamijenila je gospođa Maja Pavić. Upravitelj župe Damir Ocvirk, zahvalio je dosadašnjim članovima na predanom radu u službi potrebnih, a nove članove potaknu je na zauzetu kršćansku ljubav prema siromasima.

Upravitelj župe Ocvirk osobito se zahvalio dugogodišnjoj volonterki župnog Caritasa gospođi Antoniji Mijović za njezin dvadesetpetogodišnji doprinos u djelovanju Caritasa Župe sv. Josipa.

Na kraju mise bio je prikazan rad župnoga Caritasa tijekom prošlog petogodišnjeg razdoblja.  Osim redovitog tjednog posluživanja odjeće i obuće siromasima, te pripreme mjesečnih paketa pomoći korisnicima Caritasa, bile su istaknute i važne akcije župnog Caritasa:

1. „Obitelj za obitelj“ s ciljem prikupljanja osnovnih prehrambenih i higijenskih namirnica tijekom adventa i korizme;

2. „Radosno u školu“ s ciljem opremanja školaraca na početku nove školske godine i pomoć višečlanim obiteljima;

3. „Otvoreno srce za topli dom“ s ciljem prikupljanja pomoći za kupnju ogrjeva korisnicima župnog Caritasa;

4. „Caritasov adventski kalenDar“ s ciljem uključivanja obitelji i školske djece u prikupljanju pomoći za najpotrebnije;

5. proslava Dana bolesnika uz mogućnost besplatnog mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, te pružanja korisnih zdravstvenih savjeta u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Zagreb i Caritasove ljekarne „Diakonia“.

6. Adventski sajam župe sv. Josipa „Da svi budu jedno“  kruna je Caritasovih akcija jer uključuje povezivanje svih zajednica koje se okupljaju u župi, kako bi svojim ponudama i izvedbama razveselili župljane i prikupili za pomoć u radu župnog Caritasa i Pučke kuhinje sv. Josipa.

Kada bi se ovaj petogodišnji mandat Odbora župnog Caritasa pretočio u brojke izgledao bi ovako:

  • podijeljeno je 6104 mjesečnih paketa pomoći
  • potrošeno je 208.818,15 kn za potrebe mjesečnih paketa
  • za potrebe novčanih pomoći izdvojeno je 159.431,53 kn
  • za kupnju ogrjeva potrošeno je 58.610,65 kn

Možda će vas zanimati ...