Pepelnica

U Pepelnica_2015_4srijedu, 18. veljače u našoj župi proslavili smo Čistu srijedu. Čista srijeda ili Pepelnica je spomendan kojim započinje korizma.

Od prvog čitanja do propovijedi, nizali su se pozivi za povratak Bogu. I prorok Joel i Isus zovu vjernike da ne poste samo izvanjskim znakovima pokore; “Razderite srca, a ne haljine svoje!”, “Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskršćima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu koji je u skrovitosti.” Isus podsjeća i da milostinju koju smo udijelili ne trebamo oglašavati trubeći okolo, kako bismo dobili tuđe pohvale – neka to bude skrovito, čak toliko da nam “ne zna ljevica što čini desnica”. I Bog, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će nam. U suprotnom, primili smo svoju plaću.

Župnik je, prije svega okupljenim krizmanicima i djeci, pojasnio da korizma poziva na radost susreta s Bogom. Boga se susreće u molitvi, ali molitva ne smije biti monolog, monolog u kojem ćemo samo mi govoriti, nego Mu moramo ostaviti priliku da nam se obrati. To otvara pitanje kako se Boga sluša. “Pođi u skrovitost, pođi u tišinu; tamo On govori – u tišini i sabranosti.”, rekao je župnik. Podsjetio je kako su crkveni oci korizmu opisivali kao odlazak u pustinju, gdje je i sâm Isus otišao postiti prije početka svoje javne službe. U pustinji je mir, tišina i ta, toliko puta spomenuta skrovitost, koja nam omogućuje da Boga napokon čujemo.

Međutim, susret s Bogom kao preduvjet traži obraćenje, potpuni zaokret od grijeha, zla i nereda. To možemo postići samo ako nasljedujemo Krista u Njegovoj muci. Kao što je On prihvatio svoj križ, trebamo i mi prihvatiti svoj. Naš križ je svakodnevna izvrsnost na poslu, u školi, na fakultetu, u obitelji.

Poslije propovijedi vjernici su pristupili obredu pepeljenja. Bilo je mnogo djece koji su prvi put prisustvovali ovom obredu.

Možda će vas zanimati...