Odredbe tijekom ograničenja, zbog moguće zaraze Korona virusom

Dragi župljani,

vodeći brigu oko tjelesnog zdravlja – a potaknuti mjerama zaštite odgovornih u Crkvi i društvu, tijekom ograničenja zbog moguće zaraze Korona virusom, određuje se sljedeće za Župu svetoga Josipa:

1. Tijekom obustave nastave u osnovnim školama neće biti župne kateheze za prvopričesnike i krizmanike. Kada ponovno započne nastava u školi, započet će i župna kateheza.

2.  Kateheze za odrasle petkom i  mlade nedjeljom, održavat će se u crkvi u 20 sati do daljega ili do novih odredbi.

3. Članovi Neokatekumenskoga puta slavit će euharistiju subotom u crkvi s početkom u 20 sati, pričešćujući se samo pod prilikom kruha.

4. Župni Caritas neće uredovati od 14. ožujka do 14. travnja, niti organizirati predviđenu prodajnu izložbu. Podjela mjesečnih paketa bit će samo za župljane korisnike Caritasa u subotu, 21. ožujka i srijedu, 8. travnja.

5. Ostale zajednice – do daljnjega – u dogovoru sa svojim voditeljima i upraviteljem župe, imaju redovite susrete, čuvajući sigurnost vlastitog zdravlja i zdravlja bližnjih.

6. U bogoslužju se treba pridržavati odredbi koje je donio Zagrebački nadbiskup:6.1. Neka se u narednome razdoblju suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja i pobožnosti:
a) svi koji imaju simptome infekcije dišnih putova ili određene respiratorne poteškoće;
b) svi koji su bili u krajevima koji se smatraju žarištima zaraze ili pak u kontaktu s osobama koje bi mogle biti nositelji virusa;
c) starije osobe, a naročito kronični bolesnici;
d) sve te osobe neka u svojim domovima budu molitvom povezane s vjerničkom zajednicom u crkvi.
6.2. Neka se u škropionicama na ulazima i na drugim mjestima u crkvama i kapelama ne čuva i ne ulijeva blagoslovljena voda; neka te posude ostanu prazne i kao takve znak čežnje i poziva da svoju krsnu milost snažnije svjedočimo. Stoga će vjernici pri ulasku i izlasku iz crkve pokleknuti ili se duboko nakloniti znamenujući se znakom križa bez blagoslovljene vode.
6.3. Neka se kao gesta pružanja mira u slavlju euharistije ili u službama Božje riječi ne koristi uobičajena gesta rukovanja.
6.4. Primanje svete pričesti u redovitosti prilika poznaje dva oblika: na jezik ili na ruke. Sasvim je razumljivo da će u ovim neredovitim prilikama vjernici biti pričešćivani primanjem svete hostije na dlan jedne ruke, kako bi drugom rukom hostiju prinijeli svojim ustima. Neka i ta gesta u pobožnosti bude poticaj da živimo svjesni toga nebeskoga dara koji primamo.

6. S obzirom na proslavu svetoga Josipa, našega zaštitnika određuje se sljedeće:

a) u ponedjeljak, utorak i srijedu 16., 17. i 18. ožujka crkvena zvona će zvoniti u 15 sati u vremenskom razdoblju od 15 minuta, pozivajući vjernike na molitvu da nas Gospodin blagoslovi i zaštiti od opasnosti povezanih sa širenjem Korona virusa. Također će  u to vrijeme u crkvi biti molitva Krunice Božjem milosrđu i Gospi od Zdravlja. Večernji program devetnice bit će uobičajen kako je i najavljen.

b) u ponedjeljak, 16. ožujka neće biti predviđenog druženja mladih, nego će biti uobičajena sveta misa u 19 sati koju će predvoditi vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih, te će, prema okolnostima, održati katehezu nakon mise.

c) večer uoči svetkovine svetoga Josipa neće biti zajedničkog druženja u dvorani Augustina Holija.

c) proslava svetkovine svetoga Josipa bit će prema objavljenom rasporedu, s time da će se svete mise slaviti na otvorenom – na parkiralištu iza crkve. Crkva će toga dana biti otvorena za osobnu pobožnost.

Neka nas prati Božji blagoslov, zagovor Majke Božje, koja je Zdravlje bolesnih, i svetoga Josipa, našega zaštitnika.

Damir Ocvirk, upravitelj župe

Možda će vas zanimati ...