Geekatolik konferencija

U subotu 20.5.2017. članovi Medijskog tima naše župe sudjelovali su na prvoj Geekatolik konferenciji koja se održala u dvorani blaženog Alojzija Stepinca na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Organizator konferencije bila je Geekatolik inicijativa koja želi unaprijediti katoličku online komunikaciju i korištenje digitalnih tehnologija kod župa, molitvenih i redovničkih zajednica te udruga kršćanskih vrijednosti. Sudionici konferencije bili su svećenici, redovnici i redovnice te laici, suradnici pastoralnih inicijativa i udruga.

Kroz devet predavanja, sudionici konferencije upoznali su se sa znanjima i vještinama u komunikaciji digitalnim tehnologijama za potrebe Crkve, uredskim alatima, aplikacijama za projektni i event management, web dizajnom, fotografijom, društvenim mrežama te sigurnosti i drugim izazovima digitalnih komunikacija. Predavači su redom bili stručnjaci u svojim područjima rada i djelovanja.
Na završnom panelu “Evangelizacija u 2020. godini” sudjelovali su don Ivan Šibalić i Ante Lučić koji su iznijeli osobna iskustva i dojmove u evangelizaciji i radu putem medija te zaključili da današnja evangelizacija više nije moguća bez korištenja digitalnih medija. Iako su u Hrvatskoj katolici pokrenuli niz stranica, blogova i aplikacija, postoji još puno prostora za napredak. Kvalitetno komuniciranje katolika u medijima postalo je neophodno jer više nije pitanje koristite li digitalne medije već koliko dobro ih koristite. Crkva mora prigrliti nove trendove i prepoznati ih kao neophodne kanale evangelizacije te kao pomoć u jačanju postojećeg crkvenog brenda kako bi on postao još bolji i pozitivniji. Crkva živi u realnom vremenu, pa ne smijemo zaboraviti niti na riječi Benedikta XVI. koji je za vrijeme svog pontifikata govorio: “Vjernici su, naime, sve više svjesni toga da ako se Radosnu vijest ne pronosi također digitalnim svijetom, ona može biti odsutna u iskustvu mnogih kojima je taj egzistencijalni prostor važan. Digitalni prostor nije paralelni ili čisto virtualni svijet, već je dio svakodnevne stvarnosti mnogih ljudi, napose mladih.”
Vlasta Fekeža
Fotogalerija
 

Možda će vas zanimati...