Svečano euharistijsko slavlje povodom 40. obljetnice djelovanja Neokatekumenskog puta u Župi sv. Josipa

Na svetkovinu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2021. u Župi sv. Josipa na Trešnjevci u Zagrebu slavljeno je svečano euharistijsko slavlje u zahvalu za 40. obljetnicu djelovanje Neokatekumenskog puta u toj zagrebačkoj župi. Budući da je prva zajednica Neokatekumenskoga puta u Sv. Josipu ujedno prva i najstarija zajednica u Zagrebačkoj nadbiskupiji na jednostavan, ali dostojanstven način, s obzirom na okolnosti, označena je time i obljetnica 40 godina djelovanja Neokatekumenskog puta u Nadbiskupiji.

Svečanim euharistijskim slavljem predsjedao je vlč. Damir Ocvirk, župnik kojemu je od početka njegova pastoralnoga služenja u toj župi osobito na srcu međusobno povezivanje i župno zajedništvo svih udova ove trešnjevačke Župe koju je osnovao bl. Alojzije Stepinac. Tako su na slavlju, osim vjernika 7 neokatekumenskih zajednica koje sada postoje i djeluju u župi, bili okupljeni i brojni vjernici koji su u euharistiji mogli saznati više o počecima prve Neokatekumenske zajednice.

Počeci počinju otvorenom duhu pastira i njihovoj suradnji s poticajima Duha Svetoga, kao i u cijeloj povijesti Crkve. Tako je u proljeće 1981. mons. Mijo Škvorc, pomoćni biskup zagrebački predsjedao susretom župnika i laika na Kaptolu na kojemu je Zagrebačkoj nadbiskupiji predstavljen Neokatekumenski put. U predstavljanju su sudjelovali ljudi odgovorni za Neokatekumenski put, katedralni župnik iz Ljubljane svojim svjedočanstvom, župnik iz Pule i članovi Neokatekumenskih zajednica istih biskupija. Neki župnici iz Zagrebačke nadbiskupije, prisutni na susretu, zatražili su da se započnu kateheze u njihovim župama. Među njima su bili župnik Župe sv. Josipa u Zagrebu vlč. Augustin Holi, župnik Župe sv. Marka Križevčanina u Zagrebu vlč. Franjo Jurak te župnici iz Začretja i Oborova.

Na kraju dvomjesečnih kateheza koje su držali don Giacomo Raineri, Lucia Toso i Salvatore Calenda, 13. prosinca 1981. rođena je prva zajednica sv. Josipa. Mons. Mijo Škvorc došao je na Predaju Biblije u župi Sv. Josipa, dok je kard. Franjo Kuharić predsjedao liturgijom Predaje Biblije u župama Začretje i Oborovo gdje je druga grupa katehista u isto vrijeme držala kateheze. Ostale župe u kojima su se u isto vrijeme održavale kateheze put se nije nastavio.

Mala zajednica Sv. Josipa započela je svoj put obraćenja slaveći Službu riječi svake srijede, a svake subote nedjeljnu euharistiju s pričešću pod obje prilike. Također, jednom mjesečno su sazivali braću na dan mjesečnog okupljanja zvanog konvivencija u kojem bi, uz pjevanje nedjeljnih Pohvala, proglašenje Riječi Božje te vrijeme molitve i osobnog razmišljanja, svatko pripovijedao događaje tog mjeseca pokazujući kako je Gospodin djelovao u njegovom životu. Uz veliku hrabrost i mudrost tadašnjega župnika vlč. Holija koji je budno bdio nad malim stadom ta su braća širila Radosnu vijest i evangelizirala i po ostalim župama Zagrebačke nadbiskupije u kojima sada postoje zajednice.

U uvodnom govoru dr. Đuro Barković, odgovorni prve Neokatekumenske zajednice i odgovorni Neokatekumenskog centra Zagrebačke nadbiskupije prisjetio se tih događaja, kao i druga braća koja su svojim poticajnim uvodima u Misna čitanja živo poticali sve prisutne na slušanje Riječi Božje koja ima snagu mijenjati ljudsku egzistenciju i rasvjetljavati putove u svakoj tami.

Zajednička misao vodilja svima koji su imali uvode, kao i vlč. Damira Ocvirka bila je: zahvalnost! Zahvalnost Gospodinu za divna djela koja je po ovom djelu nove evangelizacije Gospodin učinio u običnim slabim i neznatnim ljudima koji su samo Božjom snagom i ljubavlju mogli surađivati u prihvaćanju i rađanju brojne djece, u evangelizaciji, u odlasku u misije, u odgovaranju na Božji poziv za posvećeni život.

Vlč. Damir Ocvirk u svojoj propovijedi zahvalio je zajednicama za njihovo djelovanje u Župi, za ljubav prema Crkvi koju iskazuju, za djelo evangelizacije koje neumorno vrše i za svu pomoć koju pružaju njemu i svim župljanima.

Đuro Barković 

Možda će vas zanimati...