Euharistija za don Giacoma Raineria

Neokatekumenske zajednice naše župe su u srijedu 18. rujna proslavile svečanu Euharistiju kojoj je predsjedao župnik don Damir Ocvirk, a koncelebrirao je svećenik – misionar u Srbiji, don Toni Kragol.
Toga dana ujutro, u 9 sati, na nebo je prešao don Giacomo Raineri, prezbiter itinerant, zadužen za Neokatekumenski put u Hrvatskoj i susjednim nam zemljama.

Okupila su se braća svih zajednica župe sv. Josipa kako bi Euharistijom ispratili don Giacoma, zahvalili dragom Bogu za sva dobra djela i ljubav koju su preko njega osjetili. Braća su dirljivo govorila o počecima Puta u Zagrebačkoj nadbiskupiji koji je 1981. godine otvorio tadašnji župnik don Augustin Holi, o plodovima koji se danas vide, a tad su bili samo u vjeri don Giacoma i don Augustina. Mnoge obitelji stoje kao plod don Giacomovog propovijedanja, mnoga djeca koja su rođena jer je ojačao vjeru njihovih roditelja, pozivi u posvećeni život i prezbiterat…

Mnogi su u njegovom životnom predanju vidjeli primjer kršćanskog života jer je mnogo godina „s vrećicom lijekova“ umjesto odmora, neumorno „okopavao Božji vinograd“, obilazio zajednice, jačao vjeru, poticao nadu i hrabrost riskiranja s Bogom, korio grijeh a nikad grješnika… uvijek s velikom ljubavlju…
Župnik, vlč. Ocvirk u svojoj homiliji dirljivo je govorio kako je važno da svakog svećenika prati zajednica, koja neće biti s njim samo za stolom, nego će ga i pitati kako je kad nije dobro, potaknuti da počne moliti ako je u krizi, primijetiti događa li se nešto u njegovom životu. Don Giacomo je bio duboko povezan sa zajednicom; iako je služio kao glava, s njima je bio brat koji se dao korigirati od braće.

Crkvom se gromko, na kraju Euharistije, zaorio Te Deum, duboka zahvalnost Gospodinu što su mnogi imali čast, sreću i milost živjeti i poznavati „sveca“ kojem je Krist bio život, a sigurni smo i da mu je smrt dobitak.
Euharistiju smo završili pjevajući pjesmu koja kaže „Vodi me u nebo, Gospodine, jer je umrijeti sigurno bolje – da živim s tobom“ .
Dok su akapela zvuci zamirali u crkvi, uvjereni smo da je i don Giacomo miran i sretan u Božjem zagrljaju.

Andrea Matoković

Možda će vas zanimati ...