“Da svi budu jedno” (Iv 17,21)

 

Draga braćo i sestre,
poštovani župljani i štovatelji svetoga Josipa,

i ove nas godine u mjesecu ožujku očekuje duhovna obnova i okrijepa pod zaštitom svetoga Josipa. Naša se župna zajednica priprema za godišnju svetkovinu Nebeskog zaštitnika. Ovogodišnja proslava poklapa se s dvije važne obljetnice. U prvome redu s tristo i tridesetom obljetnicom proglašenja svetog Josipa zaštitnikom hrvatske domovine te osamdesete obljetnice osnutka naše župe.

Ovime svraćam pozornost kako je upravo po želji i nalogu bl. Alojzija Stepinca osnovana naša župa. U prigodi otvaranja nove župe – prije osamdeset godina – 20. lipnja 1937., nadbiskup Stepinac ostavio je u trajni nalog poslanje našoj župi, rekavši: Živilo kršćansko uređenje ljudskog društva! Za kršćansko uređenje toga društva borit će se i nova naša župa na Trešnjevki pod zaštitom svetoga Josipa.

Želimo slijediti i ispuniti riječi bl. Alojzija. Stoga će cijela devetnica biti prožeta ovim mislima i molitvama, a vodstvo ovogodišnje devetnice povjerili smo franjevcima konventualcima iz samostana Svetoga Duha u Zagrebu.

Od važnijih događaja devetnice, želio bih istaknuti slijedeće: u petak 10. ožujka dolazi nam relikvijar s moćima svetog Antuna Padovanskog, kada ćemo moliti za naše obitelji da postanu učiteljice svetosti života. U srijedu 15. ožujka, po svojim relikvijama, bit će s nama sveti Maksimilijan Kolbe, svećenik i mučenik te osnivač Vojske Bezgrješne – koja ove godine slavi stotu obljetnicu svoga osnutka. U toj prigodi, u četvrtak 16. ožujka, molit ćemo posvetnu molitvu Bezgrješnoj za cijelu župu i svatko će imati priliku, po primanju Čudotvorne medaljice, učiniti i osobnu posvetu. U petak 17. ožujka bit će duhovna obnova za mlade na temu: Živjeti Božji poziv i poziv svoje Crkve koju će predvoditi provincijalni ministar dr. fra Josip Blažević.

Vrhunac našeg hoda bit će u nedjelju 19. ožujka kada će središnje slavlje u 11 sati predvoditi naš nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Tom prilikom bit će izložen u crkvi relikvijar iz 18. stoljeća koji – uz relikviju svetoga Križa – u sebi sadrži relikviju plašta svetoga Josipa. To je jedinstvena i povijesna prigoda za našu župu, te ujedno i poticaj da osnaženim zalaganjem radimo oko izgradnje zajedništva u našoj župi, kako bi se ostvarile Isusove riječi: Da svi budu jedno. (Iv 17,21).

U radosti zajedničke molitve i pobožnosti svetome Josipu, srdačno Vas pozdravljam.

Damir Ocvirk, upravitelj župe

 

Možda će vas zanimati ...