1. dan trodnevnice – Dobro došla, naša Gospo Fatimska!

U utorak, 10. listopada 2017. godine, u našoj je Župi započela trodnevna priprava za obilježavanje svečanog završetka 100. obljetnice fatimskih ukazanja. Sama ideja ove proslave potekla je od našeg župnika vlč. Damira Ocvirka koji je želio dovesti Fatimu na Trešnjevku, u našu župu te svim župljanima približiti duhovne darove fatimskih ukazanja.
I upravo u radosti tih događanja promatramo Isusovu i našu Majku kao kraljicu neba i zemlje. Nju je Božanski Sin okrunio za kraljicu naših srdaca i dao nam je za majku. Njoj pripada kraljevska čast i majčinska ljubav. Stoga je ona naša Kraljica i Majka milosrđa.
Svečani zvuci truba uz zvona naše crkve najavili su ulazak Gospina kipa u crkvu. U procesiji su sudjelovali župljani hodočasnici iz Fatime prinoseći darove – krunicu i krunu koju su kupili tijekom svog hodočašća, a koju su predali kao znak kraljevske časti. Krunu su prinijeli bračni par Pavica i Marko Škrobo. Uz krunu, darovana je našoj Majci i krunica jer ona je i Kraljica svete krunice. Krunica je dar naših ministranata, a prinosile su je gospođe Doroteja Mlinarić i Viktorija Brezinščak koje već dugi niz godina vjerno predvode molitvu krunice u našoj crkvi. Tim činom ujedinjene su sve generacije naše župe koje traže Majčinu zaštitu i Njezin slavni zagovor. U ime svih župljana i hodočasnika, krunu i krunicu na lik Blažene Djevice Marije stavio je naš župnik vlč. Damir koji je potom pozdravio sve okupljene i uveo nas u euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Jakov Rađa, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva. Uz vlč. Jakova i vlč. Damira, koncelebrirali su i kapelan vlč. Josip Mudronja, vlč. Marko Torbar te đakon Alen Vrbek.
”Kada razmišljamo o Blaženoj Djevici Mariji uvijek se moramo prisjetiti da Crkva ima dva načina kako govori o njoj. Prvi način jest da je Marija za nas Majka, naša zagovornica kojoj se utječemo u njezin zagovor, koju častimo kao najvrsnije, najljepše Božje stvorenje. Drugi način jest onaj koji odgovara na pitanje tko je Blažena Djevica Marija u sebi. Onda možemo reći da je Blažena Djevica Marija u sebi – vjera. Vjera – jer nitko nije imao savršeniju, ljepšu vjeru od nje ”, istaknuo je vlč. Jakov.
Promišljajući nad Evanđeljem o Mariji i Marti, u svojoj nadahnutoj propovijedi vlč. Jakov naglasio je kako se u našem životu ne sukobljava samo dobro i zlo, već dobro i dobro. ”Nije svako dobro, naše dobro. I upravo ova riječ je poslana svima kako bi nas prenula da se zapitamo nad svime što radimo i radimo li doista ono što Bog od nas želi?” znakovito je zaključio vlč. Jakov.
Misno slavlje svojim pjevanjem uveličali su zborovi Sjaj i Izvor a psalam je pjevao naš župljanin Dominik Došen.
Nakon svete mise uslijedila je procesija oko crkve s kipom Gospe Fatimske i svijećama u kojoj smo molili za sve ono što nam je potrebno u životu, što nosimo na našem srcu i što želimo predati srcu Nebeske Majke. U procesiji su se pjevale pjesme u čast Blažene Djevice Marije uzdižući svjetlo prema nebu i na simboličan način pokazujući da želimo da se naše molitve uzdignu k Nebeskom Ocu da ih po rukama i zagovoru Blažene Djevice Marije primi. Po završetku procesije uslijedila je završna molitva i blagoslov.
Prvoga dana naše trodnevnice vlč. Jakov Rađa održao je duhovnu obnovu za mlade nastojeći na primjeru Blažene Djevice Marije pomoći mladima da osvijeste koji je njihov put u životu, što im je potrebno, a što ih sprječava da budu radosni te kako u svome životu mogu doći do punine.
Neka Njezino Bezgrešne Srce bude naše utočište i put koji vodi do Boga.
Zahvalni smo Bogu na ovoj providnosti da je Nebo po Mariji danas sišlo k nama i da možemo biti dionici ne samo radosti Crkve, ove vidljive putujuće, nego radosti Nebeske Crkve prema kojoj svi težimo gledajući upravo primjer Blažene Djevice Marije.
Gospo Fatimska, moli za nas!

Damir David

Fotogalerija

Možda će vas zanimati ...