Svjetski dan bolesnika, 11.2.2019.

Na spomendan Gospe Lurdske i u prigodi Svjetskog dana bolesnika što ga je utemeljio sveti Ivan Pavao II., Caritas župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci uz podršku Centra za rehabilitaciju Zagreb organizirao je 11.02.2019. besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi. Toga dana prisjećamo se svih onih koji su bolesni, ali i svih onih koji su se posvetili brinući se za bolesnike na različite načine te prikazujemo molitve za njih. Ovoj inicijativi odazvalo se stotinjak župljana te korisnika župnog Caritasa i Pučke kuhinje sv. Josipa koji su prepoznali važnost redovitog kontroliranja tlaka i šećera u krvi kao i svakodnevne brige o zdravlju.
Zahvaljujući predstojnici Centra za rehabilitaciju Zagreb mr. sc. Teodori Not te stručnim savjetima liječnice dr. med. Gordane Šerbedžije Borović i medicinske sestre Jadranke Pikula, posjetitelji su imali priliku informirati se o šećernoj bolesti, o njenim simptomima i različitim tipovima, te educirati kako se nositi sa šećernom bolesti, kako je liječiti odnosno kontrolirati i, na kraju, kako je preventirati.
Akciju župnog Caritasa podržala je i ljekarna ”Diakonia” darujući korisnicima Caritasa i Pučke kuhinje svoje preparate: vitamine, sirupe protiv kašlja te tablete kalcija i željeza.
Poslije mjerenja tlaka i šećera u krvi te prigodnog druženja u dvorani Augustina Holija uz kavu, čaj i zdrave kolače, uslijedila je sveta misa koju je predvodio župnik vlč. Damir Ocvirk u koncelebraciji s vlč. Ivanom Damjanovićem. Ujedno, bila je to prilika i za primanje sakramenta bolesničkog pomazanja po kojem nas Gospodin ozdravlja i jača u bolesti i raznim životnim borbama.
Pozivajući se na poruku pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan bolesnika ”Besplatno primiste, besplatno dajte! (Mt 10,8)” vlč. Damir istaknuo je kako smo svi u duhu Evanđelja pozvani biti na pomoć svim bolesnicima, i to ne samo kao pojedinci, već kao i cijela župna zajednica. U tom duhu župni Caritas organizirao je i pohod starijim i nemoćnim korisnicima kako bi im bar na trenutak pružio podršku i iskazao svoju blizinu moleći za njih da im Bog po zagovoru Blažene Djevice Marije, udijeli milost da mogu s vjerom nositi svoj križ i svakodnevno se suobličavati Kristu Patniku, te iz Njegova Milosrđa crpiti snagu za svakodnevni život i na kraju ovog života postigli život vječni.
Ovim putem zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i podržali akciju Caritasa župe sv. Josipa te tako doprinijeli da se obilježi Svjetski dan bolesnika.

Damir David

Možda će vas zanimati...