Svibanj 2022. – Mjesec posvećen Mariji i obiteljima

MARIJANSKE POBOŽNOSTI

Tijekom svibnja svakoga dana svečano smo molili krunicu, pjevali marijanske pjesme i litanije Majci Božjoj s osobitom nakanom za mir u svijetu, a posebno u Ukrajini. Uz svećenike molitvu krunice, prema rasporedu, predvodili su članovi zajednice koje se okupljaju u našoj župi.

OBITELJSKI PASTORAL

Tijekom ovoga mjeseca poseban naglasak stavljen je na djecu i obitelji. Na spomen sv. Josipa radnika u nedjelju 1. svibnja obilježen je dan obitelji naše župe. Obitelji iz Obiteljske zajednice družile su se cijeloga dana, a vrijedni roditelji pripremili su jelo i roštilj. Susret je završio nogometnom utakmicom očeva protiv djece u kojoj su pobijedila djeca. U nedjelju 8. svibnja, kada Crkva slavi Nedjelju Dobroga pastira, 16 novih ministranata primljeno je u ministrantsku službu naše Župe. U ministrantsku službu uveo ih je naš župnik Damir, a nakon svečanosti uslijedilo je druženje novih i starih ministranata i njihovih roditelja. Tijekom mise uvođenja u službu novih ministranata, posebno priznanje za dugogodišnje posluživanje kod oltara i dijeljenje sv. pričesti, dodijeljeno je Miroslavu Slopeku.

14. svibnja župljani i članovi Obiteljske zajednice, predvođeni župnikom, sudjelovali su u Hodu za život. Sutradan, 15. svibnja, u župi smo proslavili Majčin dan. U organizaciji Liturgijske skupine Marije Petković djeca su prigodnim programom i recitacijama čestitala majkama njihov dan i uputila molitve za sve majke svijeta. Poslijepodne u 16 sati pripremljen je posebni program u crkvi, a nakon toga druženje u dvorištu i tombola u organizaciji Kolpinške obitelji. 21. i 28. svibnja održane su dvije radionice pod nazivom Dvorište sv. Josipa. Radionice su bile namijenjene za djecu svih uzrasta. Na prvoj radionici ovogodišnji prvopričesnici imali su svoj završni susret prigodnim kvizom pod vodstvom vjeroučiteljice Martine Salopek. Ostala djeca bila su podijeljena u različite skupine: predškolska, liturgijska, ministrantska i likovna.

HODOČAŠĆA

Tijekom svibnja organizirano je nekoliko hodočašća. Prvo hodočašće bilo je hodočašće zbora Josephus i mladih u Međugorje pod vodstvom kapelana Hrvoja, od 6. do 8. svibnja. Hodočašću su se pridružili i bogoslovi Ivan i Kristijan koji su na praktikum dolazili u našu župu. 9. svibnja naši kolpingaši i njihovi prijatelji sa župnikom Damirom hodočastili su u Pakrac gdje ih je lijepo primio župnik Jozo Zorić.

Molitveni vijenac Kraljice obitelji hodočastio je u Mariju Bistricu 21. svibnja, a 22. svibnja obitelji naše župe sudjelovale su na četvrtom Nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu. Članovi Mješovitog župnoga zbora hodočastili su u Čučerje u nedjelju 29. svibnja, gdje su pjevanjem sudjelovali  na Sv.misi koju je predvodio župnik Damir, u prigodi trodnevnice za župno slavlje, nakon koje su održali kratki koncert.

TRIBINE O EVANGELIZACIJI

Nakon korizme, tijekom koje smo svakoga dana slušali izabrane odlomke Novoga zavjeta, u svibnju su održane tribine o evangelizaciji. Svakoga petka, pozvani gosti, iznosili su svoja iskustva življenja vjere i njihova načina prenošenja iskustva živoga Boga. Prvu tribinu održale su Male Isusove sestre, koje su govorile o pastoralu ljubavi i prijateljstva po primjeru malog brata sv. Karla de Foucaulda. Druga tribina bila je pod naslovom Praktično kršćanstvo, a o življenoj vjeri u braku i obitelji govorili su članovi Kursilja.

Na trećoj tribini gostovale su sestre iz svjetovnog instituta Mala obitelj bezgrešnog srca Marijina, predstavljajući život posvećenih laika u svijetu i Crkvi. O evangelizaciji putem medija, na četvrtoj tribini govorila je gđa. Ksenija Abramović, vlasnica Laudato obiteljske televizije. Posljednja peta tribina bila je posvećena temi o evangelizaciji nade, a o skrbi za izbjeglice i migrante, osobito o njihovoj integraciji u društvo, govorili su članovi Isusovačke službe za izbjeglice.

Cijeli mjesec bio je posvećen Mariji, osobito posljednja dva dana svibnja. U ponedjeljak 30. svibnja bio je koncert posvećen Bogorodici pod naslovom Bogom živim uzvišena.

Koncert su našoj župi darovali Pučki pivači KBF-a u Zagrebu, a izveli su tradicionalne marijanske pjesme iz različitih krajeva Hrvatske. Toga istoga dana održana je i duhovna obnova za članove Schönstattskog pokreta. Duhovnu obnovu predvodio je p. Christoph Horn. Na svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, župnik i kapelan, uz župljane svetoga Josipa, sudjelovali su na svečanoj svetoj misi ispred zagrebačke katedrale.

Možda će vas zanimati ...