Svečano otvorena godina Caritasa i volontera

SVEČANO OTVORENA GODINA CARITASA I VOLONTERA
TE BLAGOSLOV
NOVOUREĐENIH PROSTORIJA
ŽUPNOGA CARITASA I PUČKE KUHINJE SV. JOSIPA

U nedjelju, 28. rujna tijekom svete mise u 11 satSvečano otvorenje godine Caritasa i volonterai, svečano je proglašena i otvorena “Godina Caritasa i volontera” pod geslom “Vjera ljubavlju djelotvorna”(Gal, 5,6)

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog caritasa. Na početku svete Mise, župnik Damir pozdravio je sve okupljene i izrazio veliko zadovoljstvo što ove godine proglašujemo godinu Caritasa i volontera.

            “Smisao Godine caritasa i volontera očituje se u želji pape Franje da se među vjernicima prihvati i obnovi poziv na duhovno obraćenje, snažnu ljubav prema Bogu i bližnjemu, revnovanje za pravdu i mir te za evanđeoski osjećaj za siromahe i siromaštvo (Radost evanđelja br. 201).

            Ujedno, to je poziv svakome od nas da ugrađujemo svoje sposobnosti, znanje i ljubav u život naše župne zajednice, osobito u službi najpotrebnijih, znajući kako nitko ne smije biti izuzetim od brige za siromašne i za socijalnu pravdu (RE br. 201).

Tijekom ove pastoralne godine, sva naša nastojanja oko djela navještaja i bogoslužja te brige za bližnje, bit će prožeta naglascima kako je važno otkrivati Krista u bližnjima, posuđivati svoj glas i sposobnosti Bogu za službu u zajednici, biti prijatelj svakome, prihvaćati drugoga u njegovoj različitosti i otvarati se mudrosti koju Bog želi podijeliti s nama, dok nam progovara u našoj bolesnoj i trpećoj braći i sestrama.” (iz Proglasa o Godini caritasa)

Ravnatelj Hrvatskog caritasa, mons. Fabijan u svojoj homiliji posebno je istaknuo smisao caritasa, a to je nesebična ljubav, darivanje i poniznost u služenju, ne uzdizanje iznad drugi nego uvijek ostati ponizni i staviti Krista na prvo mjesto uspoređujući ove misli sa riječima iz svetog pisma koje je sv. Pavao uputio Filipljanima: “Braćo: Ima li u Kristu kakve utjehe, ima li kakva ljubazna bodrenja, ima li kakva zajedništva Duha, ima li kakva srca i samilosti, ispunite me radošću: složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite; nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego-u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih! Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu!”

Euharistijsko slavlje uljepšalo je i krštenje maloga Mihaela koji je plod ljubavi dvoje volontera Pučke kuhinje, Saše i Marije Francki.

Nakon svete Mise, vjernici su se uputili prema novouređenim prostorijama Pučke kuhinje i Caritasa te male vjeronaučne dvorane sv. Ivana Pavla II. gdje je uslijedila molitva i blagoslov.

Za ovu lijepu prigodu volonteri i djelatnici dobili su na dar majcu sa logom i geslom Godine caritasa i volontera u koje su bili odijeveni tijekom ulazne procesije i svete Mise.

Možda će vas zanimati...