Slavlje posvete crkve

U utorak, 3. prosinca 2019. zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio je oltar i obnovljenu crkvu.

Posveta je bila u ozračju osamdesete obljetnice blagoslova prvoga oltara, glavne oltarne slike svetoga Josipa i crkvenih orgulja, koje je blagoslovio pomoćni zagrebački biskup Franjo Salis-Seewis, upravo na spomendan sv. Franje Ksaverskog, 3. prosinca 1939.

U svojoj homiliji – osvrnuvši se na prvo čitanje iz Nehemijine knjige – Nadbiskup je povezao povratak Izraelaca iz sužanjstva s povratkom bl. Alojzija iz zatočeništva, ponovno u župu svetoga Josipa. Naime, nadbiskup koadjutor Alojzije Stepinac blagoslovio je i otvorio ovu župu na Trešnjevci 20. lipnja 1937.

Sada je ponovno prisutan u ovoj zajednici po moćima koje su ugrađene u novoposvećeni oltar.

U slavlju posvete sudjelovali su svećenici Trešnjevačkoga dekanata i svećenici koji su vršili pastoralne službe u župi svetoga Josipa.

Veliki broj ljudi svjedočio je važnom – i kako je Nadbiskup istaknuo – crkvenom događaju, koji se događa jednom u povijest župne zajednice. Veliki udruženi zbor, sastavljen od pjevača iz svih pet zborova župe ravnao je liturgijskim pjevanjem.

U zahvali na kraju svete mise, upravitelj župe Damir Ocvirk, zahvalio je svima koji su velikodušnim darom pomogli u obnovi crkve i koji su pomogli u pripremi za posvetu. Kao vidljivi znak povezanosti župe s nadbiskupijskom zajednicom, upravitelj župe i mladi predali su Nadbiskupu novčani dar za potrebe Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020.

Radosno zajedništvo svih vjernika, svećenika i Nadbiskupa nastavilo se na prigodnom domjenku u pastoralnim dvoranama župe.

Damir Ocvirk

Foto: Slaven Bibić

Možda vam se sviđa...