Proslava svetkovine Božjeg milosrđa u Župi sv. Josipa, Zagreb – Trešnjevka

Nedjelja Božjeg milosrđa proslavljena je u Župi sv. Josipa, Zagreb – Trešnjevka svečanim misnim slavljem u čast Božjeg milosrđa koje je predvodio domaći župnik vlč. Damir Ocvirk. Misnom slavlju prethodila je molitva krunice i zaziva Božjemu milosrđu. Nakon misnog slavlja održana je procesija sa slikom Milosrdnog Isusa i relikvijama sv. Faustine po ulicama oko crkve.

Iza procesije organizirano je druženje u dvorani uz tamburaše Župe koji su animirali i misno slavlje te su svojim prekrasnim sviranjem uveličali ovaj događaj. Kasnije je bio i mali prigodan koncert u dvorani uz pjesmu svih prisutnih.

Također, Misionari milosrdnog Isusa u zajedništvu s Pučkom kuhinjom, Caritasom i domaćim župnikom organizirali su zajednički ručak za korisnike Pučke kuhinje, Caritasa i starije župljane koje je trebalo dovesti na zajednički ručak. Uz pomoć vrijednih članova MMI-a, Caritasa i Pučke kuhinje, kao i Poslanika milosrđa. Radost je vidjeti kako svi zajedno s velikim žarom u pripremama, ukrašavanju prostora, služenju preko 70 gostiju koji su se odazvali ovom pozivu na objed sudjeluju u ovom predivnom događaju. Svi okupljeni zaključili su da ovakav događaj vrijedi ponoviti na radost svim sudionika koji su u opuštenoj atmosferi uživali u svom obroku.

Samoj proslavi prethodila je devetnica Božjemu milosrđu koja je započela na Veliki petak pobožnošću Križnog puta, molitvom krunice Božjemu milosrđu u sklopu Križnog puta i zaziva Božjemu milosrđu. Pobožnost je predvodio domaći župnik vlč. Damir Ocvirk uz sudjelovanje velikog broja vjernika. Svakog dana devetnice vlč. Ocvirk razmatrao je po jednu Isusovu nakanu, a prisutni su u duhu dodavali sve one koji se uklapaju u nakanu kako bi pred Isusa dovodili različite profile ljudi i tako obuhvatili sve ljude kako je to Isus i želio.

Velika je milost dana Misionarima milosrdnog Isusa da svake večeri počevši od Uskrsnog ponedjeljka prije završnog blagoslova imaju nagovor o životu i radu sv. Faustine Kowalske kako bi sudionike ove devetnice upoznali s njenom karizmom kao tajnice Božjeg milosrđa, posebno u ovoj godini posvećenoj Svetoj Faustini, koju je proglasila Koordinacija pokreta i štovatelja Božjeg milosrđa u Republici Hrvatskoj.

Tako je prvu večer nagovor imala Smiljana Lazić Marinović o „Djetinjstvu i obitelji sv.Faustine“, drugu večer Marija Borošak o „Postulaturi sv. Faustine“, treću večer Nada Caren o „Dnevniku, bolesti, umiranju sebi i završetku zemaljskog života sv. Faustine“, četvrtu večer Marijana Kežić „Blaženica, svetica i Iskra milosrđa,“ petu večer Vinka Slišković o „slikama Milosrdnog Isusa“, šestu večer Nada Caren „svjedočanstvo djelovanja Božjeg milosrđa u našem životu.“

Članovi Misionari milosrdnog Isusa organizirali su i prodaju slika Milosrdnog Isusa, dnevnika, krunica, medaljica, privjesaka, kao dio njihovog apostolata. Za taj veliki događaj na oglasnu ploču stavljen je poster na kojem je prikazana cijela povijest poruke o Božjem milosrđu koju je Bog dao po sv.Faustini, dar časnih sestara Milosrdnog Isusa iz Siska. Tom prigodom Župi je darovana i zastava Milosrdnog Isusa za zvonik crkve, dimenzije 17,5 x 3 m. Za taj veliki i vrijedan projekt skupljene su donacije onih koji imaju otvoreno srce za Božje milosrđe. Samo postavljanje ove zastave je vrlo zahtjevan projekt kojeg je svojom sposobnošću realizirao Mario Šuljak.

Marijana Kežić izradila je i poster koji prikazuje Duhovna i tjelesna djela milosrđa kako bi podsjetili vjernike kako činiti djela milosrđa.

Nada Caren

Možda će vas zanimati...