Proslava spomendana bl. Marije Propetog Isusa Petković 2018.

Kao i svake godine, proslavi spomendana Blažene Marije Propetog Isusa Petković prethodila je trodnevna duhovna priprava koju su predvodili Poslanici Milosrđa te s. Kristina s djecom Liturgijske grupe bl. Marije Petković. Molila se Krunica prema promišljanjima Blaženice o Otajstvima te Litanije bl. Mariji Propetoga. Molitva je bila protkana pjesmama u čast Blaženici.

Prvog dana trodnevnice svetu misu predslavio je mladomisnik vlč. Alen Vrbek. U homiliji se osvrnuo na riječi psalmista: „Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj Božjoj riječi!“ Istaknuo je kako je potrebno bdjeti nad srcem, svim srcem tražiti Gospodina, žeđajući za Njegovom riječju. Na Isusov poziv: „Pođi za mnom“ bl. Marija ostavila je sve i krenula u novu slobodu Propete Ljubavi, Isusa, svog Zaručnika. Pod Križem u radosnim i teškim trenucima činila je velika djela ljubavi i svojim životom pokazala kako je Križ zaista škola života.

Drugi dan trodnevnice svetu misu predslavio je mladomisnik vlč. Karlo Kruljac. Vlč. Karlo naglasio je da je Isus Novost života koja mijenja svijet i bit će Novost do kraja vremena! Život je otkan od ljubavi koju je Bog, koji je sama Ljubav, stavio u ljudsko srce. Sveci su ljudi koji bdiju nad tom Ljubavi u svom srcu te se s djetinjim pouzdanjem daruju toj Ljubavi na blagoslov i spas povjerenih im duša.

Trećeg dana trodnevnice svetu misu predslavio je župnik vlč. Damir Ocvirk. U homiliji se osvrnuo na Isusove riječi upućene sv. Pavlu: “Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.” Naglasio je, kada ističemo svoje slabosti, Bog u nama raste i proslavlja se, a mi se skrivamo iza Njega. Blaženičin život bio je u znaku Križa, poteškoća, bolesti, ali je u svojoj slobodi prigrlila Križ i patnju neprestano prikazivala Gospodinu, a On se proslavljao po njoj. Samo ponizan čovjek pod Križem može primati Isusove poticaje da bude prorok u svakodnevici. Stoga, rekao je vlč. Damir, ne zatvarajmo se u okove svojih slabosti, već budimo otvoreni poticajima Duha, kako bi ojačani milošću Božjom vidjeli Božji prst u našoj slabosti.

Na spomendan Blaženice svečanu svetu misu predslavio je mladomisnik vlč. Matija Novački u koncelebraciji s vlč. Damirom, vlč. Ivanom te mladomisnikom Karlom i mnoštvom ministranata. U prigodnoj homiliji osvrnuo se na riječi Proroka: „Zaručit ću te sebi u vjernosti i ti ćeš spoznati Gospodina“. On nas zaručuje, obvezuje, želi našu sreću, tugu, talente, nadodao je vlč. Matija. Želi da Mu cijelog sebe damo u vjernosti kako bi sa sv. Tomom mogli reći: „Gospodin moj i Bog moj!“ Nadalje je vlč. Matija protumačio riječi psalmista: „Naraštaj naraštaju kazuje djela tvoja…“ Isus se nikada ne umara odgajati nas, strpljivo čeka da se izdignemo iz padova, čeka da Mu dođemo kada smo zaokupljeni sobom. Tako se i mi ne smijemo umarati odgajati one koje nam je Gospodin dao na naš životni put. Nauči nas da poput Blaženice, Tvojom milošću i jakošću, prigrlimo Križ te se radujemo plodovima koji proizlaze iz Križa, na kraju je rekao vlč. Matija.

Prije kraja misnog slavlja djeca Liturgijske grupe bl. Marije Petković izvela su prigodan glazbeni recital pod vodstvom s. Kristine.

Sve dane trodnevnice i na sam spomendan Blaženice misno slavlje pjesmom su uzveličale članice Zbora gospođa te s. Kristina s djecom, a mladomisnici su svim prisutnim štovateljima Blaženice podijelili mladomisnički blagoslov.

Nakon svete mise štovatelji blaženice mogli su iskazati počast moćima Blaženice. Proslava Spomendana nastavila se u dvorani Augustina Holija uz radosno druženje te slatko-slane delicije koje su pripremili Poslanici Milosrđa. Posebno drage gošće na proslavi bile su sestre Družbe Kćeri Milosrđa koje su prisustvovale trodnevnici i uzveličale sam spomendan Blaženice. Ove godine proslava je bila u znaku obilježavanja 15 godina od beatifikacije bl. Marije Petković.

Blažena Marijo Propetog Isusa Petković, moli za nas!

Vesna Puljić

Možda će vas zanimati...