Proslava jubileja župnog Caritasa i Pučke kuhinje sv. Josipa

U srijedu, 13. prosinca 2017. godine, uoči treće adventske nedjelje, koja je tradicionalno posvećena Caritasu, svečano je proslavljen jubilej župnog Caritasa i pučke kuhinje sv. Josipa u sklopu proslave 80. obljetnice naše Župe.
Samom proslavom želimo zahvaliti Gospodinu na daru kršćanske ljubavi onih koji su se dugi niz godina uključivali u karitativno djelovanje naše župe. Župni Caritas u ovom obliku djeluje u našoj župi od 1992. godine kada je potvrđen od strane naše nadbiskupije pa ovom proslavom slavi svoj srebrni jubilej – 25 godina postojanja. Ove godine se navršava i pet godina od uspostave pučke kuhinje u našoj župi.
Slavlje je započelo svetom misom koju je predvodio župnik vlč. Damir Ocvirk. U svojoj propovijedi spomenuo je kako je od samog početka uspostave naše župe započelo i karitativno djelovanje – kada je prvi župnik vlč. Ivan Gašpert naručio drva za zimu za potrebite župljane davne 1937. godine. ”Kad god se mi učinimo bližnjim onima koji su u potrebi, kad god prepoznamo onoga kome treba pružiti pomoć i kad djelatnom kršćanskom ljubavlju služimo jedni drugima, onda osjećamo blaženi mir u svome srcu“ – istaknuo je vlč. Damir.
Našu proslavu uveličali su i predstavnici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije: g. Robert Futač, voditelj Službe za župne Caritase , gđa Elza Parlov, voditeljica Sektora za karitativnu skrb, gđa Jadranka Bosnar, voditeljica Socijalne službe, gđa Ana Juratovac, socijalna radnica, gđa Suzana Klarić, voditeljica projekta ”Pomoć u kući” te gđa Ana Štimac, voditeljica Obiteljskog savjetovališta. Također, proslavu našeg jubileja podržali su i svi župni Caritasi s područja Trešnjevačkog dekanata predvođeni svojim voditeljima i volonterima.
Vlč. Damir poručio je svim okupljenim volonterima da uz posluživanje materijalnih dobara imaju važan zadatak – da drugima donose Boga, najprije svjedočanstvima svojih života, a onda i sasvim konkretnim djelima kršćanske ljubavi. Upravo zato smo ovdje i okupljeni kako bismo učili od Isusa Krista kako istinski i do kraja ljubiti. „Neka On učini i naša srca blagima i poniznima, neka naša srca učini otvorenima za djelatnu kršćansku ljubav” – zaključio je vlč. Damir.
Nakon svete mise, u župnoj dvorani Augustina Holija uslijedilo je kratko predavanje na temu : „Kako unaprijediti rad župnih Caritasa” s prikazom rada župnog Caritasa i pučke kuhinje. Djelovanje našeg župnog Caritasa prezentirano je kroz razne karitativne akcije koje se provode na godišnjoj razini: korizmena i adventska akcija „Obitelj za obitelj” s ciljem prikupljanja osnovnih prehrambenih namirnica, akcija „Radosno u školu” s ciljem opremanja školaraca školskim priborom, akcija „Otvoreno srce za topli dom” s ciljem nabave drva za ogrjev te adventski sajam „Da svi budu jedno” u kojem se sve župne zajednice i svi pjevački zborovi koji djeluju u našoj župi ujedinjuju u svrhu prikupljanja sredstva za župni Caritas i pučku kuhinju. Predstavljena je i nedavno osnovana „Stipendija sv. Josipa” kojoj je cilj financijskom potporom pomoći stjecanje naobrazbe kojom bi pojedinac sebi ili obitelji mogao osigurati samostalnu egzistenciju.
„Pučka kuhinja u našoj župi osnovana je prije pet godina, u adventu 2012. godine, kao probni projekt, ali ona postoji i djeluje i danas kao jedina župna pučka kuhinja u nadbiskupiji” istaknula je voditeljica pučke kuhinje gđa Karolina Koubek Smoljanović te su okupljeni gosti pogledali kratki video prikaz o radu naše pučke kuhinje snimljenim u okviru projekta Zagrebačke nadbiskupije „Advent na periferiji”.
Također, predstavnici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije predstavili su okupljenim župljanima i uzvanicima Sektor karitativnog rada.
Nakon toga, uslijedilo je prigodno druženje svih okupljenih. Bila je to prilika za razmjenu mišljenja i konstruktivnih savjeta. Nadamo se da će ovaj susret biti prvi korak u suradnji župnih Caritasa na dobrobit svih potrebitih. Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi našeg jubileja.

Damir David

Možda će vas zanimati...