Poziv na devetnicu i proslavu Svetkovine svetoga Josipa

Poštovani župljani, dragi hodočasnici i štovatelji svetoga Josipa,

ovogodišnja proslava svetkovine svetoga Josipa slavi se u znaku zahvale za tristo i tridesetu obljetnicu proglašenja svetoga Josipa zaštitnikom hrvatskoga naroda i osamdesete obljetnice osnutka naše župe – koju smo svečano proslavili tijekom protekle pastoralne godine. Zahvalni smo i na milosnom vremenu obilježavanja Godine svetoga Josipa (2017.-2018.) koja nam je pružila blagoslovljene trenutke primanja Božjeg milosrđa – osobito po sakramentu oproštenja i prigode potpunog oprosta svake srijede, kojim je bila obdarena naša crkva tijekom protekle godine.

U litanijskim zazivima molimo Josipe, pravedni. Odakle dolazi pravednost svetome Josipu? Dolazi od izvora svake pravednosti – od Boga. Ta pravednost podrazumijeva poslušnost Božjemu zakonu i njegovoj volji. Ujedno podrazumijeva da Bogu i bližnjima darujemo ono što im pripada: Bogu čast kao našem Stvoritelju, Otkupitelju i Posvetitelju, a bližnjima dužnu ljubav i potrebnu pomoć.

Molimo zagovorom svetoga Josipa da ostanemo čvrsti u vjeri kako se ne bismo nevjerom, sumnjama i krivovjerjem otrgnuli od Boga. Molimo da uvijek poštujemo Božje sveto ime, idemo na misu, dostojno primamo svete sakramente i djeci prenosimo nasljeđe svete vjere. Također molimo da uvijek imamo otvoreno srce za bližnje, prema riječima svetog Apostola: Ne budite nikome ništa dužni, osim da ljubite jedan drugoga; jer tko ljubi bližnjega, ispunio je zakon (Rim 13,7).

Ovogodišnju devetnicu povjerili smo isusovcima Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Uz redovitu pobožnost svetome Josipu, euharistijska slavlja i prigodu za svetu ispovijed, bit ćemo obogaćeni posjetom vjernika i hodočasnika iz Krašića – župe u kojoj se prije sto i dvadeset godina rodio bl. Alojzije Stepinac, sestara Milosrdnica iz samostana u Frankopanskoj te sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusva, koje će u zajedništu s karmelskom obitelji, održati duhovnu obnovu za mlade. Kao posebni predstavnik našega Nadbiskupa svečanost svetkovine i završetak Godine svetog Josipa predvodit će mons. Valentin Pozaić, zagrebački pomoćni biskup u miru.

U radosti zajedničkog hoda u vjeri, ljubavi i Josipovoj pravednosti, sve vas blagoslivljam i radujem se našem župnom i crkvenom zajedništvu molitve i pobožnosti tijekom devetnice i proslave svetkovine našega Zaštitnika.

U Zagrebu, 1. ožujka 2018., u Godini svetoga Josipa

Damir Ocvirk, upravitelj župe

Možda će vas zanimati ...