Hodočašće u Rim poslanika milosrđa župe sv. Josipa

OdHodocasceRimPoslaniciMilosrdja_04 7. do 11. listopada 2014. trajalo je hodočašće u Rim, Monte Cassino i Assisi vlč. Damira Ocvirka i Suradnika Družbe Kćeri Milosrđa s časnim sestrama DKM s.M.Jasminkom Gašparović i s.M.Angelinom Tokić. Odsjeli smo u Kući matici Družbe Kćeri Milosrđa u Via  Porta Maggiore 38 gdje nas je srdačno dočekala i ugostila generalna poglavarica DKM časna Majka M.Emila Barbarić. Nakon  dolaska saznali smo da se odsada zovemo Poslanicima Milosrđa i dobili smo svoj statut pri DKM.

U Rim smo stigli u utorak 7. listopada uvečer te nakon slavlja svete Mise i večere otišli na počinak.

U srijedu 8. listopada na Trgu svetog Petra prisustvovali smo audijenciji kod svetog Oca pape Franje. Papina propovijed bila je vezana uz evanđelje po Luki – Isusovu velikosvećeničku molitvu.Papa je istaknuo važnost ustrajnosti u molitvi i apostolatu svih nas Isusovih učenika u današnjem svijetu.

Nakon kratkog odmora razgledali smo baziliku svetog Petra i krptu te bazilike, tj. Vatikanske špilje. Posebno smo se pomolili za našu župu i domovinu uz grobove svetog Ivana XXIII. i svetog Ivana Pavla II. Zatim smo razgledavali središte Rima, posjetili crkvu svete Agneze, crkvu blažene Djevice Marije od mučenika (bivši rimski Panteon) i grob svete Katarine Sijenske.U crkvi svetog Jeronima dočekao nas je vicerektor papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima i opisao nam crkvu te izvijestio o djelovanju zavoda.

U toj crkvi slavili smo svetu Misu sa svećenicima koji djeluju u tom zavodu.

 U četvrtak 9. listopada ujutro smo slavili svetu Misu u kapelici Kuće matice DKM, a predslavio ju je vlč.Jakov Rađa, bivši kapelan naše župe svetog Josipa.

Nakon doručka razgledali smo Kuću maticu, a posebno nas se dojmila soba naše blaženice Marije Propetog Isusa Petković u kojoj radila, ali i bolovala i provela posljednje trenutke svog ovozemaljskog života.

Zatim smo posjetili crkvu svetog Križa Jeruzalemskog gdje se posebno štuju relikvije Isusove muke, osobito Isusovog križa što ih je sveta Jelena donijela iz Jeruzalema u 4.st.Nakon toga obišli smo i pomolili se u crkvi svetog Ivana Lateranskog-Bazilici svetog Ivana Krstitelja koja je današnji izgled dobila u 18.st. i lateransku krstionicu.

Posjetili smo i baziliku svete Marije Velike i crkvu Svetog Klementa u kojoj se nalazi grob svetog Ćirila te je u njoj sačuvan najstariji raspored liturgijskih prostora.

Posjetili smo i crkvu Sancta Scala gdje su prema predaji stepenice kojima se Isus u Jeruzalemu penjao do Pilata i na vrhu kojih mu je on izrekao smrtnu osudu.

Na brežuljku Kapitoliju obišli smo Mletački trg i Oltar domovine – spomenik ujedinjenju Italije i prvom talijanskom kralju Vittorio Emmanueleu II.Ovdje se nalazi crkva Santa Maria d Aracoeli iz 6.stoljeća do koje vode 122 stepenice i u njoj smo posjetili grob posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić koja je umrla 1478. i Bosnu oporukom ostavila rimskom papi.

Nakon šetnje uz Kolosej i Forum Romanum posjetili smo i crkvu svetog Antuna.

U petak 10. listopadanakon slavlja svete Mise u kapeli Kuće matice otišli smo u crkvu svetog Pavla izvan zidina i Monte Cassino gdje smo pratili molitvu Večernje iz Božanskog časoslova koju su molili oci benediktinci i pomolili se na grobu sv.Benedikta i sv.Skolastike.

U subotu 11. listopada prije povratka u Zagreb posjetili smo Assisi gdje smo slavili svetu Misu u kapeli svete Klare, a zatim posjetili crkvu Gospe od anđela i Porcijunkulu te baziliku svetog Franje i crkvu svete Klare.

 

Možda će vas zanimati ...