Devetnica Božjem milosrđu i proslava Nedjelje Božjeg milosrđa

DevetnicaiNedjeljaBozjegMilosrdja

Milosrdni Isus izrazio je sestri Faustini želju da se uoči svetkovine Božjeg milosrđa obavi devetnica njemu u čast. Devetnica počinje na Veliki petak, a završava u subotu uoči prve nedjelje po Uskrsu – nedjelje Božjeg milosrđa.

Gospodin je rekao sv. Faustini: Želim da tijekom devet dana dovodiš duše izvoru mojega milosrđa kako bi crpile snagu, utjehu i svekolike milosti koje trebaju u životnim mukama, osobito u času smrti. Svakoga ćeš dana moliti mojega Oca milosti za njihove duše po mojoj prgorkoj muci. (Dn 1209)

Na Veliki petak smo i započeli našu devetnicu odmah iza pobožnosti križnog puta koji je predvodio naš kapelan Ivan a župnik Damir je predvodio devetnicu zajedno s članovima Misionara milosrdnog Isusa i svim štovateljima Božjeg milosrđa.

Baš kao što je sam Isus tražio prvog dana smo doveli pred Oca po Pregorkoj Muci Isusovoj cijelo čovječanstvo, i na taj način utješili Isusa zbog gorke žalosti koju osjeća zbog gubitka duša. Drugog dana smo molili za sve svećenike, redovnike-ce i sve posvećene osobe koje pomažu Isusu da zajedno s njima izlijeva svoje milosrđe na čitavo čovječanstvo. Treći dan smo molili za sve pobožne i vjerne duše, četvrti dan smo pred Gospodina doveli sve pogane i one koji Ga još nisu upoznali, a peti dan sve heretike i odmetnike. Isus je rekao za njih da su upravo oni razdirali Njegovo tijelo i srce Njegovu Crkvu. Šestog dana doveli smo ponizne duše i duše male djece pred Oca Nebeskog i uronili i njih u more milosrđa. Te duše su krijepile Isusa u smrtnoj muci i to su Njegovi zemaljski anđeli. Isus dodaje: „ Samo ponizna duša sposobna je primiti moje milosti.“(Dn.1220)

Sedmi dan je namijenjen nama koji posebno častimo i slavimo Božje milosrđe. Za nas sam Isus kaže: Te duše su najdublje prodrle u moj duh. One su živo ogledalo mojega milosrdnog srca. Te duše svijetlit će u budućem životu posebnom svjetlošću. Ni jedna od njih ne će propasti u ognju paklenom, u času njihove smrti posebno će se brinuti za svaku od njih. (Dn1224).

Osmog dana smo molili za sve duše u Čistilištu. Isus govori sv. Fausitni: „O kada bi znala njihove muke, neprestano bi za njih prinosila duhovnu milostinju. (Dn 1226).

Deveti dan smo pred Oca Nebeskog doveli sve ozeble, mlake duše. Isus kaže za njih: „Te duše najbolnije ranjavaju moje srce. Moja je duša u Maslinskom vrtu doživjela najveće gađenje zbog ozeble duše. One su bile povod mojim riječima:“Oče, skloni ovaj kalež, ako je to volja tvoja.“ Za njih je moje milosrđe posljednja slamka spasa.“ (Dn 1228).

Na devetnicu se okupljalo dosta župljana i vjernika iz ostalih župa a najviše nas članova Misionara milosrdnog Isusa. U četvrtak sedmog dana imali smo zajedničku molitvu sa Zajednicom Marijina pohođenja koja se okuplja u Župi svakog četvrtka. Bila je to radost zajedništva. Vjerujemo da ćemo jednog dana moliti i s ostalim zajednicama u Župi.

Svetkovinu Božjeg milosrđa proslavili smo sv. Misom u 10:30. Naš Dražen je prekrasno ukrasio sliku Milosrdnog Isusa bijelim i crvenim ružama i karamfilima koji su simobolično naglasili Krv i Vodu koje su prikazane na slici a izlaze iz Presvetog Srca Isusova u trenutku kada je koplje probole ovaj Sveti Izvor Ljubavi za cijeli svijet.

Prije sv. Mise izmolili smo Krunicu Božjem milosrđu na čast Božjeg milosrđa. Sv. Misa započela je svečanom procesijom a slavio ju je naš župnik vlč Damir. Kroz cijelu sv. Misu osjećalo se kako Nebo s nama slavi Božje milosrđe, kako naš Otac izlijeva rijeku svojih milosti na sva otvorena srca koja ih žele primiti sa velikom zahvalnošću.

Nakon sv. Mise družili smo se u dvorani uz domjenak koji su pripremili članovi MMI-a. Osjetilo se to zajedništvo, ta povezanost u istom Duhu, ta radost i ljubav među nama. Još jedanput hvala svima koji su sudjelovali, hvala župniku Damiru, hvala našem Milosrdnom Isusu, i čast i hvala Božjem milosrđu koje je toliko neizmjerno da ga možemo samo slaviti, častiti, svjedočiti i zahvaljivati Ocu Nebeskom na tom daru ljubavi za sve nas.

NC – MMI

Možda će vas zanimati...